Nutriţia înainte şi după exerciţiile fizice

Alimente de evitat înainte de exerciţiile fizice

Alimentele grase sau bogate în fibre pot fi lent şi dificil de digerat şi vor rămâne în stomac o perioadă lungă de timp. Acestea vor necesita concentrarea circulaţiei sanguine la nivelul stomacului pentru suportul digestiei, fapt ce poate provoca disconfort şi crampe. Mezelurile, produsele de patiserie, cartofii prăjiti, chipsurile, bomboanele şi dulciurile trebuie evitate înainte de exerciţiile fizice.

Meniul pentru o zi de antrenament

Este esenţial să vă planificaţi regimul alimentar şi să stabiliţi ce tipuri şi feluri de alimente, dar şi ora la care le veţi bea sau mânca, atunci când veţi fi în competiţii sportive sau turnee. Este important să stabiliţi cantitatea de alimente şi lichide pe care o veţi consuma şi energia pe care acestea v-o furnizează.
Planificaţi-vă şi pregătiţi-vă din timp mesele şi gustările pe care le veţi consuma. Nu experimentaţi ceva nou în ziua evenimentului.

Glucoza şi performanţa sportivă

Dacă sunteţi un atlet de anduranţă, dovezile sugerează că dacă veţi consuma puţină glucoză (zahăr) la 35-40 de minute înainte de eveniment, veţi avea energia necesară, fără ca energia stocată să scadă.

Totuşi, nu ar trebui să experimentaţi astfel de strategii înainte de evenimentele importante, intrucât unele persoane nu funcţionează bine după ce are loc creşterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge.

Cofeina şi performanţa

Cofeina acţionează ca un stimulent asupra sistemului nervos central. Când cofeina creşte nivelul de energie, face acest lucru acţionând ca stimulent. Cofeina poate avea efecte secundare pentru unii oameni. Cei sensibili la efectele sale pot experimenta greaţă, tremur muscular şi dureri de cap. O cantitate mare de cofeină are efect diuretic şi poate duce la deshidratare, scăzând performanţa.

Sfaturi pentru nutriţia post antrenament

După ce faceţi exerciţii fizice, beţi multă apă pentru a vă rehidrata. Cercetările semnalează faptul că oboseala din timpul exerciţiilor fizice este asociată cu nivelurile scăzute de apă şi carbohidraţi.
În plus, consumul de proteine este necesar după încetarea antrenamentului. Acesta vă ajută la reconstruirea ţesuturilor deteriorate în timpul antrenamentului. Proteinele vor stimula depozitarea de carbohidraţi pentru acoperirea rezervelor, în cazul în care consumul acestora este însoţit de cel de carbohidraţi, în timpul primelor două ore după un antrenament.
Sursa: sfatulmedicului.ro

Comments

comments