Nutriția și alimentația rațională

nutritie-martie-2016

Ce este alimentația rațională și ce alimente sunt necesare în dieta copilului?
O dietă sănătoasă, rațională, include o varietate de alimente care oferă copilului energia și nutrientele necesare unei dezvoltări psihosomatice normale. O alimentație corespunzătoare nu semnifică doar consumul unor „alimente sănătoase“, putând fi consumate o varietate de alimente atâta timp cât dieta rămâne variată, echilibrată și este consumată în cantități moderate.
Copiii prezintă chiar de la naștere un mecanism intern de reglare al consumului de mâncare, astfel că nou născuții și sugarii au capacitatea de a semnala apariția foamei (de obicei prin plâns) și de asemenea știu când sunt sătui și astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indică sațietatea). Odată cu înaintarea în vârstă, copiii au capacitatea de a-și doza alimentele în funcție de necesitățile fiziologice specifice vârstei.

Cum pot menține părinții o dietă sănătoasă a copilului?

Când vine vorba despre o alimentație sănătoasă, responsabilitățile sunt împărțite între părinți și copil, astfel că indiferent de greutatea copilului (normo, sub sau supraponderal) sunt recomandate următoarele:
– părinții trebuie să ofere copilului o paletă cât mai variată de alimente împărțite pe mese și ore regulate. Părinții trebuie să impună copilului doar orarul (mese regulate) și tipul alimentelor consumate;
– copilul poate decide singur cantitatea consumată, este indicat ca acesta să fie lăsat să mănânce până se satură.
După o perioadă de educare alimentară (stabilirea unui orar al meselor), copilul va învăța singur cât și când poate să mănânce. În timp, aceștia vor evalua și opțiunile unei alimentații sănătoase, vor putea selecționa anumite alimente, de asemenea se vor obișnui cu obiceiurile alimentare familiale.

Părinții pot susține alimentația rațională și echilibrată a copiilor precum și dobândirea unor obiceiuri sănătoase, prin următoarele:

  • stabilirea unui program privind timpul liber, în special folosirea calculatorului sau privitul televizorului. Organizațiile internaționale de pediatrie recomandă un timp de maximum 2 ore pe zi, alocate unor astfel de activități. Părinții trebuie să educe copiii prin implicarea lor în alte activități precum sportul, desenul sau cititul;
  • activitatea fizică regulată trebuie să fie o actvitate de rutină în sânul familiei;
  • sunt recomandate pe cât posibil mesele regulate la care iau parte toți membrii familiei, încercând să se creeze o atmosferă plăcută, pozitivă;
  • controlul medical regulat, cu monitorizarea taliei și greutății corporale și stabilirea unei diete adecvate în funcție de acești parametri.

Care sunt cauzele unei diete sărace, neadecvate?

Un număr mic al copiilor care au o alimentație neadecvată atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ, sunt diagnosticați cu diferite boli organice care interferă cu alimentația normală, însă cauzele implicate în majoritatea cazurilor de alimentație neadecvată sunt cele de ordin social (posibilități materiale reduse) sau familiale (educație inadecvată).

Diversitatea alimentației

În cazul în care copilul este expus unei alimentații nesănătoase (gen fast-food, sucuri artificiale), acesta este tentat să renunțe la restul alimentelor, de aceea este important ca părinții să ofere copilului o varietate cât mai mare de alimente sănătoase.
Necesitatea alegerii alimentelor este caracteristică copiilor a căror voință nu este suficient de puternică pentru a refuza anumite produse alimentare. Copii mănâncă de obicei ceea ce vor și nu ceea ce li se impune, în funcție de opțiunile care le sunt oferite.

Statusul emoțional

Chiar și o tulburare emoțională trecătoare și minoră (anxietate, frică), poate să declanșeze o alimentație excesivă sau dimpotrivă insuficientă.
Cantitatea alimentelor variază în funcție de vârsta și efortul fizic zilnic (consumul de energie), astfel că spre exemplu acesta poate să consume dimineața o cantitate mare de alimente, ca apoi seara să mănânce mult mai puțin; același copil poate să inverseze cantitățile de alimente în următoarele zile în funcție de efortul fizic depus. Părinții trebuie să accepte acest comportament alimentar, pentru că este normal, în special în perioada de creștere astfel că, nu este indicată alimentația forțată.
Părinții nu trebuie să se îngrijoreze nici în cazul copiilor care au o dietă sănătoasă, dar redusă cantitativ, aceștia având nevoie de mai puține calorii pentru a-și desfășura activitățile zilnice obișnuite. De asemenea, alți copii de aceeași vârstă consumă cantități mai mari de alimente decât în mod normal.

Consecințe ale alimentației neadecvate

O dietă neadecvată este cauza cea mai frecventă a sindromului de malnutriție (afecțiune caracterizată prin dezvoltarea staturo-ponderală necorespunzătoare vârstei, din cauza deficitului alimentar de vitamine și nutriente alimentare). De asemenea, alimentația irațională poate duce la apariția obezității, care are implicații socio-emoționale și mai ales de sănătate, importante.

Sursa: Sfatulmedicului.ro

Comments

comments