„Odată cu naşterea fetiţei mele, marea s-a umplut. Era picătura care lipsea!“

interviu-decembrie-2016

Să o cunoaştem mai bine pe Laura Consta, noua mămică de pe bebeTEIubesc.ro. Este educatoare de profesie, are doi copii şi… un mesaj emoţionant pentru voi, cititoarele revistei „Copii şi Părinţi“, şi pentru mamele care ne urmăresc pe bebeTEIubesc.ro!

Revista „Copii şi Părinţi“: Recent, ai devenit mamă pentru a doua oară. Cât de mult te-a ajutat faptul că ai trecut deja printr-o naștere?

Laura Consta: Într-adevăr, am născut pentru a doua oară şi, de data aceasta, sunt mamă de fetiţă. Pot spune chiar că sunt mamă „full time“, motiv pentru care mă simt mândră. Diferenţa dintre cei doi copii ai mei este de trei ani şi, prin urmare, mi-am reamintit destul de repede cum se face băiţa, cum se hrăneşte bebe, care este poziţia cea mai bună de alăptare, cum trebuie să te trezeşti noaptea pentru a verifica dacă puiuţul tău respiră sau dacă doarme bine. Ca un amănunt amuzant, băieţelul nostru, frăţiorul bebeluşei Maria Teona, ne-a spus că ne ajută el dacă noi nu ne descurcăm 🙂 , aşadar putem sta liniştiţi din acest punct de vedere. 🙂

Care au fost lucrurile noi pe care le-ai aflat odată cu venirea pe lume al celui de-al doilea copil?

Consider că fiecare copil este unic şi tocmai de aceea este necesar să te adaptezi propriilor lui nevoi. Nu cred că există reţeta perfectă pentru a creşte un copil, atât timp cât ei, la fel ca noi, adulţii, sunt diferiţi. Dar pot spune că, în comparaţie cu îngrijirea şi creşterea unui băieţel, odată cu venirea pe lume a Mariei Teona, am mai învăţat şi alte lucruri. În cazul unei fetiţe, de exemplu, igiena zilnică şi felul în care o îmbraci presupun deosebiri. Intervine, recunosc, în a doua situaţie, factorul „eleganţă“. 🙂  La băieţel era mult mai simplu să-l îmbrac cu o pereche de pantaloni sau cu un tricou ori bluziţă. La ea, în schimb, garderoba variază, de la dresuri, la rochiţe, accesorii etc. Pe de altă parte, în perioada sarcinii, am conştientizat că va fi puţin mai greu, pentru că acum trebuie să am grijă de amândoi, nu mai sunt doar eu cu copilul, ci eu cu copiii. Este drept, am renunţat la o parte dintre tabieturile mele în ideea de a le oferi lor cât mai mult timp şi cât mai multă atenţie. Orele de dormit şi de mâncat au fluctuat la mine, atâta vreme, aşa cum am mai spus, pe primul loc sunt ei: dacă doarme cea mică, cel mare e posibil să vrea să se joace. Sau invers, când primul născut doarme, mezina trebuie să mănânce, să fie schimbată ş.a.m.d. Sunt amănunte pe care le învăţ din mers şi cu care, uşor, uşor, am reuşit să ne acomodăm.

Faptul că ești educatoare te ajută în relația cu copiii tăi?

Da, eu cred că mă ajută profesia pe care o am în relaţia cu copiii mei. Vă spun un secret: fiecare mamă este cea mai bună educatoare pentru copilul sau copiii ei. Şi în această meserie, şi în „profesia“ de mamă, iubirea are un rol esenţial. Fără ea nu poţi merge nici la clasă, nici acasă. Experienţa de educatoare îmi dă liniştea că pot lucra cu ei, că pot avea grijă de ei. Probabil că, spre deosebire de o tânără mamă, nu mă mai panichez atât de repede. Tot din această experienţă, am descoperit că educaţia şi distracţia sunt cea mai bună combinaţie, merg mână în mână. Şi, cel mai important, aşa cum merg de fiecare dată la clasă cu tot sufletul meu şi reuşesc să fac, acolo, nişte magii, la fel încerc şi pentru cei doi copii ai mei. Să am aceeaşi energie pozitivă, să fiu, cu alte cuvinte, aceeaşi „zână bună“: să-i înţeleg, să îi ascult de fiecare dată, să nu fie nevoiţi să mă strige de două, trei ori până le răspund etc.

Ce sfat le-ai da mămicilor care își doresc un al doilea copil?

Pentru mămicile care îşi doresc al doilea copil, atât timp cât îl doresc din toată inima, să-l facă! Să îl aştepte cu aceeaşi bucurie, cu aceeaşi iubire şi cu aceeaşi dragoste. Pentru că, într-adevăr, să ai doi copii este minunat! Mi-am dat seama că odată cu naşterea Teonei, marea, să zic aşa, s-a umplut. Fetiţa mea era picătura care lipsea! De ce spun asta? Fericirea se împarte acum nu numai cu mine sau cu soţul meu, cu noi, ca familie, ci şi cu fratele ei mai mare. Chiar dacă pentru moment, nu reuşesc să se joace împreună ori să vorbească unul cu altul – ea este prea micuţă – în curând vor împărtăşi aceste bucurii. Sunt convinsă că se vor sprijini unul pe altul, că vor izbuti să depăşească împreună unele situaţii mai puţin plăcute. Deci da, mamele care îşi doresc un al doilea bebe, să îl facă! Cu încredere! Contează pentru primul născut să aibă pe cineva cu care să comunice, să schimbe diverse opinii, chiar să se şi contrazică. Nimeni nu spune că nu e greu şi că e mai puţin solicitant decât cu unul singur, însă, şi aici vorbesc plecând de la viaţa mea alături de băieţel, totul este mult mai frumos. Poţi compara cu ceva mângâierile pe care le primeşti, cuvintele dulci pe care ţi le spune? Un „Mami, te iubesc!“ te topeşte şi îţi schimbă ziua. Iar gângurelile şi zâmbetele Teonei întregesc totul!

Cine te ajută în creșterea copiilor?

În cazul primului copil, nu am apelat la ajutor pentru că nu am simţit că aş avea nevoie. În cazul celui de-al doilea, însă, am apelat la sprijinul bunicilor şi poate mai mult şi la cel al soţului, decât atunci când îl aveam doar pe băiețel. În condiţiile în care, aşa cum spuneam mai devreme, este posibil ca unul să vrea să mănânce, iar altul să vrea să se joace, este firesc să nu ai cum practic să te împarţi în două locuri. Unul doreşte să meargă afară cu tine, cu mama, iar celălalt trebuie să rămână în casă pentru că vremea nu este tocmai favorabilă unui bebeluş. Şi tot aşa. Am apelat, aşadar, la ajutorul bunicilor din când în când, mai ales în perioada în care este şi cel mare acasă, cu scopul de a-i oferi mai mult timp şi lui.

Ce înseamnă pentru tine proiectul bebeTEIubesc.ro?

Am acceptat să fac parte din proiectul bebeTEIubesc.ro din două motive, ambele la fel de importante pentru mine. În primul rând pentru a schimba împreună cu celelalte mame din comunitate impresii, curiozităţi, stări, pentru a învăţa şi eu din experienţa lor, pentru că sunt conştientă de faptul că „meseria“ de mamă nu este întotdeauna foarte uşoară. Niciodată nu putem spune că ştim totul despre copii, despre cum trebuie să-i creştem şi ce anume să facem. Ne lovim de nenumărate ori de situaţii care ne depăşesc, chiar dacă noi, ca părinţi, ne cunoaştem cel mai bine copiii. Apar, la fiecare pas, noi şi noi provocări. Consider că bebeTEIubesc.ro este un proiect din care, ca mamă, am ceva de învăţat sau cel puţin de ascultat, dar este în special un proiect care reprezintă o cale de comunicare cu mămicile care ne urmăresc, atât timp cât prin această platformă transmit informaţii obţinute în urma întâlnirilor cu specialişti în creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil.

Îl consideri, în consecinţă, o provocare?

Consider că fiecare mamă trece oricum prin anumite provocări alături de copiii lor. Da, este ceva nou în viaţa mea – nu am mai dat interviuri până acum, nu am mai făcut filmări, nu m-am mai expus public, cu alte cuvinte. Poate nici nu m-am destăinuit atât de mult unor persoane pe care nu le cunosc, dar pe care îmi doresc din tot sufletul să le cunosc.

Cum crezi că te va ajuta pe tine, ca mamă, proiectul?

Voi avea ocazia să întâlnesc diferiţi specialişti pentru anumite probleme şi în mod cert că voi afla numeroase lucruri interesante pe care le voi transmite mai departe. Ştim că internetul este o sursă de informare, dar specialiştii vor veni întotdeauna cu cele mai bune soluţii şi răspunsuri la problemele sau curiozităţile pe care le ai, legate de copil. Sunt sigură că voi descoperi o mulţime de amănunte de folos părinţilor şi copilaşilor!

Suntem în preajma Sărbătorilor de iarnă. Ce mesaj ai pentru mămicile bebeTEIubesc.ro şi pentru cititoarele revistei „Copii şi Părinţi“?

Dragi mămici, cred că şi voi, atunci când eraţi mici, vă doreaţi, ca şi mine, cele mai frumoase cadouri sub brad. Acum ştiu că cele mai frumoase şi mai importante cadouri nu stau împachetate sub brad, ci sunt la noi în braţe. Vă doresc Sărbători liniştite şi pline de bucurie, alături de cele mai de preţ comori ale voastre, copiii. La mulţi ani!