Operaţiunea oliţa

copil_66

Oliţa reprezintă un pas important în dezvoltarea copilului. Pentru a-l determina pe micuţul tău să stea pe oliţă, trebuie să ştii câteva lucruri astfel încât să poţi face din această deprindere una interesantă pentru copil!
Aşteaptă până când micuţul tău e pregătit! Nu există o vârstă magică la care cel mic e pregătit pentru ”operaţiunea oliţa”. Cei mai mulţi copii dezvoltă abilităţile fizice şi mentale necesare între 18 şi 24 de luni, în timp ce alţii nu sunt pregătiţi până aproape de 4 ani. Fii atentă la semnele care îţi arată că micuţul tău e pregătit de ”acţiune”. Dacă în viaţa celui mic intervin schimbări, cum ar fi o grădiniţă nouă, un frate nou, sau o călătorie, mai bine ai aştepta până când se liniştesc apele, înainte de a face pasul cel mare. O dată ce vei porni la drum, şi durează chiar săptămâni întregi fără să ai succes, înseamnă că micuţul nu e pregătit.

Semne care te ajută să identifici momentul propice pentru ”operaţiunea oliţa”:

  • Copilul stă singur în funduleţ, fără nici o dificultate
  • Începe să imite comportamentul tău de adult, în ceea ce priveşte toaleta
  • Începe să-l intereseze oliţa şi vrea să se joace în baie
  • Începe să refuze scutecele în favoarea chiloţeilor
  • Începe să spună dacă face pipi sau caca
  • Când muşchii s-au dezvoltat suficient pentru a ţine urina. Îţi dai seama de acest lucru atunci când face pipi sau caca la un interval aproximativ de 3-4 ore.

Cum pregăteşti copilul pentru trecerea la oliţă?
Creează o rutină în a-l pune la oliţă în momentele cheie. Observă cu atenţie orele la care face de obicei copilul tău treaba mare şi în jurul acelei ore pun-l mereu la oliţă!
Pune oliţa într-un loc strategic în casă! Oriunde, atâta timp cât copilului îi place să stea acolo şi poate ajunge cu uşurinţă la ea.
Foloseşte tehnica exemplului! Copiii au cel mai mult de învăţat din puterea exemplului. Ca să înţeleagă mai bine semnificaţia oliţei şi ce trebuie să facă cu ea, arată-i chiar tu cum se face acest lucru, simulând activitatea ce are loc pe oliţă.

Laudă-i progresele! Arată-i că te bucuri de fiecare dată când reuşeşte să facă la oliţă!

 

Chiar dacă piticul tău e băieţel, învaţă-l să facă pipi şezând. Dacă ii explici că trebuie să facă pipi din picioare, îl vei deruta şi îţi va fi mai greu să îl readuci în poziţia şezut.

 

Comments

comments