Patru mituri despre bebeluşi şi somn

mit-sau-realitate-martie-2015

Orice părinte aşteaptă cu nerăbdare ca bebeluşul lui să doarmă, în sfârşit, toată noaptea. Pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple, familia şi prietenii vin cu tot felul de soluţii miraculoase. Dar din păcate, părinţii bine intenţionaţi pot crea probleme de somn celor mici. Iată mai jos cele mai comune mituri legate de somnul bebeluşilor.

1.Nu e niciodată prea devreme să îi faci un program de somn bebeluşului.

Nu chiar. Dacă părinţii sunt deştepţi, vor renunţa la iluzia controlului, şi vor accepta faptul că bebeluşul lor are un program de somn haotic în prima lună de viaţă. Este aproape imposibil să îi faci un program de somn unui nou-născut. În primele săptămâni, micuţii au propriul program, iar noi nu avem decât să ne mulăm pe el.
Bebeluşii nu vin pe lume cu un ritm cicardian format, acesta se dezvoltă în timp. Odată ce bebeluşii trec de perioada de nou-născuţi, vor începe să facă diferenţe între zi şi noapte şi să-şi dezvolte ciclurile de somn.

2.Bebeluşii ar trebui să poată dormi toată noaptea până la 3 luni.

Dacă bebeluşul tău nu doarme toată noaptea la vârsta de 3 luni, faci ceva greşit? Nu, chiar nimic. Până la 3 luni, mulţi bebeluşi dorm legat câte 6 ore, însă alţii continuă să se trezească din oră în oră. Cauzele pot fi multiple, inclusiv puseele de creştere şi colicii.

3.Dacă îi dai cereale bebeluşului înainte de culcare, asta îl va ajuta să doarmă mai mult.

La un moment dat vei primi sfatul să îi dai celui mic cereale în biberonul de noapte, şi astfel, va dormi mai bine pentru că nu-i va mai fi foame. Unii pediatrii au un nume pentru acest mit: ”mitul cerealelor de orez”. Dar deşi poate părea logică această practică, nu există nici o dovadă că este funcţională. Studiile arată că bebeluşii care mănâncă cereale înainte de culcare nu dorm mai mult decât cei care nu fac asta. Dar cel mai important, să dai cereale unui bebeluş mai mic de 4 luni nu este prea sigur. Dacă sistemul gastro-intestinal al celui mic nu este suficient de matur, nu va putea să le digere, iar asta poate cauza disconfort, şi chiar alergii alimentare.

4.Dacă ţii bebeluşul treaz până târziu o să aţipească mai repede, şi o să doarmă mai bine.

Atunci când bebeluşii stau treji până târziu, hormonii lor de stres se declanşează, iar ei intră într-o stare de alertă. În consecinţă, nu se pot linişti cu uşurinţă. Acesta e motivul pentru care le este şi mai greu să adoarmă şi care poate duce şi la treziri dese în timpul nopţii.