Peisaj de toamnă: Culoarul Rucăr Bran

in-vacanta-noiembrie-2015

Profită de puţinele zile frumoase care au mai rămas şi alege ca următoare destinaţie Culoarul Rucăr Bran. Vei aduna amintiri memorabile în sufletul tău, iar în aparatul foto, peisaje de vis. Pentru că, vorba poetului, „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă…“.
Deşi este un traseu pe care, poate, mulţi dintre voi l-aţi făcut deja, motivele pentru care ne-am gândit să-l recomandăm în acest număr de noiembrie sunt două: 1). culoarul Rucăr Bran se înscrie în rândul traseelor care pot fi parcurse într-o zi, prin urmare se află destul de aproape de Bucureşti şi 2). un norvegian a realizat recent pentru site-ul telegraph.co.uk un top 12 ţări din lume care merită vizitate, pe primul loc fiind România. Iar unul dintre argumentele care susţin România în topul destinaţiilor preferate de norvegianul respectiv este zona Transilvaniei, cu al ei celebru Castel Bran. Aşadar, la drum! Avem o ţară frumoasă, s-o vizităm şi s-o iubim şi noi cel puţin la fel de mult cum o iubesc străinii!

Cum ajungi

Ca timp, parcurgi aproximativ trei ore, patru chiar, în cazul în care te mai opreşti pe drum, lucru pe care sigur o să-l faci dacă pleci cu copiii. Ideal este să porneşti dimineaţa, cât mai devreme, pentru a evita aglomeraţia şi pentru a te bucura în linişte de traseu. Atenţie, însă, la serpentine! Pe porţiunea Predeal-Pârâul Rece, drumul este mai puţin recomandat pentru cei care suferă de rău de maşină. Ca să ajungi pe Culoarul Rucăr-Bran, ai două variante: dacă vii din nordul Bucureştiului, ia-o pe pe DN1, iar dacă vii din sectorul 6 – Militari/Drumul Taberei, pe autostradă. Ajungi în Piteşti, faci dreapta spre Mioveni şi ieşi pe culoarul Rucăr Bran, dar pe partea cealaltă, dinspre Fundata.

Ce poţi vedea

Înainte de Predeal, pe DN1, după un pod, faci stânga şi o ţii spre Râşnov. Odată ce ai ajuns aici, există două variante: fie mergi spre Cetatea Râşnov, fie spre Bran. Dacă vrei să câştigi timp, la Râşnov există deja un lift care face curse din oraş spre Cetate. A fost inaugurat anul acesta, în vară. Preţul unui bilet pentru adulţi, dus-întors, este de 12 lei, iar pentru copii, 6 lei. La 200 m distanţă de Cetate, cei mici se vor bucura să vadă Dino Parc, construit, şi el recent. Găzduieşte 45 de dinozauri, cel mai mare măsoară 22, 4 metri înălţime şi 20 lăţime. Intrarea în Parc costă 28 de lei pentru adulţi şi 22 pentru copii (este gratuită doar pentru cei sub 3 ani). Mai notaţi-vă ca punct de bifat în această zonă, Peştera Râşnoavei.

Din Parcul cu dinozauri, spre Castelul lui Dracula

Referitor la Castelul Bran, miturile care-l au pe Dracula în rol principal continuă să stea în picioare. Este, de altfel, şi motivul pentru care turiştii străini vor să-l viziteze. Noi trebuie să ştim, însă, că acest personaj este unul imaginar şi că derivă dintr-o asociere cu Vlad Ţepeş, mai exact cu porecla dată acestuia. Lăsând în urmă Castelul Bran, descoperi Şirnea sau Fundata, două regiuni absolut fascinante, prin simplitatea şi frumuseţea lor. Din Fundata, de exemplu, se văd perfect Piatra Craiului şi Bucegii. Nici o urmă de Dracula, e drept, însă îţi poţi crea propria poveste din ceea ce îţi oferă cel mai frumos anotimp din an: spectacol de culori, amintiri, emoţii.

Text: Anca Hromadnik

Comments

comments