Pericole zilnice

sarcina_18

Şi tu, şi copilul tău puteţi să fiţi afectaţi de poluare şi de chimicalele din produsele de uz curent, aşa că ar trebui să încerci să păstrezi un mediu sănătos atât la serviciu, cât şi acasă. Păstrarea unui mediu sănătos pentru tine şi copilul tău presupune şi că ar trebui să te gândeşti la acţiuni pe care le faci în fiecare zi şi la efectele pe care le-ar putea avea asupra corpului tău.

Produsele de uz gospodăresc

Produsele pentru curăţenie de uz curent nu îţi vor afecta copilul, dar evită produsele foarte toxice, cum ar fi produsele pentru curăţarea cuptorului. Dacă nu poţi evita folosirea unor produse care emană o cantitate mare de vapori, ai grijă să aeriseşti bine încăperea şi fă pauze dese pentru a lua aer. Dacă eşti nerăbdătoare să decorezi camera copilului, încearcă să nu o faci în ultimele săptămâni de sarcină, sau roagă pe altcineva să zugrăvească. Femeile însărcinate trebuie să evite expunerea la vopsele care ar putea conţine plumb şi la unele vopsele cu latex, care ar putea să conţină mercur.

Insecticide

Contactul întâmplător cu un insecticid nu face rău copilului. Este dăunătoare expunerea repetată la o substanţă chimică, în timp. Nivelurile ridicate de expunere sunt asociate cu malformaţii de la naştere. Există numeroase produse ecologice care nu reprezintă un risc pentru copilul nenăscut. Dacă ai insecte nedorite în casă, încearcă să eviţi spray-urile şi foloseşte alternative nechimice.

Animale de companie

Multe femei se întreabă dacă animalele de companie reprezintă un risc pentru sarcină, dar realitatea este că a avea un animal nu ridică, de obicei, nicio problemă. Chiar dacă Golden Retriever-ul îţi sare pe burtă câteodată, este puţin probabil ca acest lucru să vă dăuneze ţie sau copilului. Animalul care reprezintă un risc este pisica. Pisicile care ies afară pot fi purtătoare ale unei infecţii rare, toxoplasmoza, în timp ce pisicile ţinute în casă pot lua acest parazit din carnea contaminată. Dacă pisica este infectată, parazitul apare în fecale, aşa că ar trebui să eviţi să schimbi litiera pisicii. Dacă trebuie să o faci, poartă mănuşi din plastic şi spală-te pe mâini imediat ce ai terminat.

Avem voie la SPA?
Studiile au arătat că femeile însărcinate, a căror temperatură corporală creşte peste 38,9 grade Celsius pentru mai mult de 10 minute în timpul primelor şapte săptămâni de sarcină, prezintă un risc mai ridicat de pierdere a sarcinii sau de a avea copii cu probleme neurologice precum spina bifida. Din acest motiv, este vital să eviţi supraîncălzirea atunci când eşti însărcinată. Totuşi, după primul trimestru, băile ocazionale în jacuzzi, saună şi camera cu aburi, pentru mai puţin de 10 minute, nu ar trebui să provoace probleme.

Sursă: „Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

Comments

comments