Pericolele alimentare

sarcina-18

În timpul sarcinii şi mai ales în primul trimestru, eşti expusă toxiinfecţiilor alimentare care se pot transmite copilului. Dar, respectând câteva reguli simple, poţi pregăti şi mânca o hrană sănătoasă şi fără riscuri, pentru tine şi pentru copil.
În urma aplicării unor tehnici incorecte de preparare, toxinele bacteriene din anumite alimente sau produse pot trece din sângele tău în cel al copilului, prin placentă. De asemenea, în timpul sarcinii, imunitatea ta naturală este puţin mai scăzută, din cauza modificărilor metabolice şi circulatorii din organism. De aceea, este necesar să reduci la minimum riscul de toxiinfecţii alimentare.
Fii atentă ce cumperi
Siguranţa alimentară începe din magazine sau din piaţă. Alege întotdeauna lactate, carne şi peşte care expiră cât mai târziu şi încearcă să iei aceste produse chiar înainte de a ieşi din magazin, ca să nu stea afară din frigider prea mult timp. Nu mânca niciodată alimente expirate. Când alegi alte produse, evită-le pe cele cu ambalaj deteriorat, cum ar fi cutiile de conserve sau pungile deformate, astfel încât buna conservare a alimentelor să fie garantată.
Igiena alimentară
Probabil că ştii deja care sunt cele mai sigure metode de preparare a hranei, dar acum, gravidă fiind, ai un motiv în plus să reexaminezi igiena din bucătărie.
– Pune în congelator alimentele congelate, imediat ce te-ai întors de la cumpărături. De asemenea acoperă mâncarea gătită rămasă şi apoi pune-o în frigider sau în congelator,  când s-a răcit.
– Păstrează mâncarea gătită şi alimentele crude separat. Carnea crudă ar trebui să fie împachetată şi depozitată pe raftul de jos al frigiderului, ca să nu curgă pe alte alimente.
– Evită să decongelezi mâncarea.
– Nu recongela alimentele după ce le-ai decongelat.
– Spală-te pe mâini şi spală ustensilele de bucătărie pe care le foloseşti şi suprafaţa pe care lucrezi, înainte şi după ce găteşti.
– Foloseşte un tocător din lemn pentru pregătirea cărnii şi altul pentru celelalte alimente.
– Fierbe sau prăjeşte bine carnea şi ouăle.
– Asigură-te că mâncarea reîncălzită a dat în fiert şi nu reîncălzi mâncarea mai mult de o singură dată.
– Evită mierea şi laptele nepasteurizat.

 

SFAT

Îngrijorări des întâlnite
În afara alimentelor care sunt potenţiale surse de infecţie şi pe care toţi specialiştii recomandă să le eviţi, sunt şi alte alimente şi băuturi care sunt subi-ect de controverse. Cu toate schimburile de idei, despre ce este bun şi ce este rău, şi sfaturile confuze ale prietenilor poate fi greu să îţi dai seama ce poţi mânca sau bea.

Comments

comments