Peştera, tărâmul ascuns de lângă Braşov

in-vacanta-ianuarie

Satul Peştera

Cum treci de Culoarul Rucăr-Bran şi mergi spre Braşov, dacă ai ocazia să te abaţi puţin din drum (E574) şi să ajungi în zona satului Peştera (drumul 112G) vei descoperi o cu totul altă lume.
Situat în apropiere de Piatra Craiului, satul Peştera este o zonă puţin cunoscută de turişti şi majoritatea o descoperă întâmplător, căutând drumul către o privelişte mai frumoasă spre impunătorul munte.
Am avut ocazia să ajung aici de 2 ori: odată la început de vară şi odată toamna, aproape de începutul iernii. Şi mi-a rămas în suflet locul ăsta!
În primul rând pentru peisaj, apoi pentru atmosferă, pentru aerul curat şi pentru oamenii pe care i-am întâlnit aici.
Pasionată fiind de fotografie, am căutat întotdeauna locurile cu cele mai frumoase puncte de belvedere. Iar când am ajuns la Peştera am avut surpriza să găsesc o mulţime de coline în jurul meu. Şi locuri numai bune pentru fotografie dar şi pentru puţină relaxare în mijlocul naturii, iar despre aer nu pot spune decât că aici ai parte de “aer tare de la munte” şi de un somn liniştit cum nu ai mai avut de mult timp!

Pensiunea “Casa Boierească”

Pensiunea “Casa Boierească” (www.casa-boiereasca.ro) mi-a fost gazdă în cele 2 weekenduri prelungite pe care le-am petrecut aici şi pot spune că este una din puţinele pensiuni care mi-au rămas în minte (şi sunt călător înrăit, sunt plecată cel puţin de 2 ori/lună, în fiecare lună a anului).
Doamna Mihaela Nicolae administrează Pensiunea şi pune mult suflet în ceea ce face. Este o afacere micuţă, de familie şi au făcut o treabă foarte bună acolo. Chiar m-am simţit ca acasă!
E minunat să realizezi că doamna Nicolae îţi ştie numele dacă ai mai fost pe acolo în trecut. Ba chiar îşi aminteşte şi camera care ţi-a plăcut cel mai mult şi te anunţă că a pregătit-o special pentru tine!
De data asta am stat de vorbă ceva mai mult. Şi, pe lângă lucrurile pe care le observasem deja, mi-a întregit tabloul pe care îl aveam în ceea ce priveşte facilităţile pe care le ai la pensiune şi activităţile pe care le organizează ei aici.
Astfel am aflat că Pensiunea are 12 camere duble, în majoritatea adăugându-se deja încă un pat suplimentar pentru că acesta a fost cerut de numeroase familii cu copii.

Asigurând cazare pentru familii cu copii, pensiunea a dezvoltat 2 zone de joacă pentru aceştia:

 • O zonă afară, la aer, în curtea pensiunii (leagăne şi tobogane)
 • Numeroase jocuri puse la dispoziţie în pensiune şi o zonă în care copiii se pot juca în linişte, pot desena (dispun de tablă de scris, bloc de desen) sau pot fi creativi în funcţie de atelierele care le sunt propuse.
  Nu mă aşteptam ca o pensiune să ofere tot felul de ateliere pentru copii! Când am ajuns la descrierea acestora am fost surprinsă să aflu că atelierele organizate aici sunt legate de tradiţii româneşti, pictat sau încondeiat ouă (de Paşte), pictură pe sticlă (este o activitate cu vechi rădăcini în această zonă), brodat sau momente festive cu oameni îmbrăcaţi în diverse costume tradiţionale.
  Ori de câte ori se sărbătoreşte ceva, la Pensiune se întâmplă lucruri minunate cu şi pentru cei care o vizitează.
  Astfel, cu ocazia Crăciunului se organizează ateliere de făcut turtă dulce şi cozonaci, bradul se împodobeşte împreună cu cei aflaţi în pensiune. Tot pentru ei vine Moş Crăciun şi aduce cadouri realizate în casă. Nu lipseşte nici momentul în care copiii spun poezii sau cântă pentru Moş Crăciun şi îl servesc cu turtă dulce făcută chiar de ei. Primesc, “la schimb”, cadouri!
  După ce am povestit de pensiune a venit rândul să discutăm despre zona Peştera şi despre frumuseţea locurilor. Am aflat aşa că majoritatea celor care vin la Peştera sunt în căutare de peisaje frumoase, linişte şi locuri retrase, mai puţin aglomerate. Am aflat cu această ocazie ca majoritatea celor care ajung pentru prima oară la Peştera au reacţii precum “Vai, nu mă aşteptam să fie atât de frumos aici!”, “Da, fotografiile sunt adevărate!”
  Şi pe bună dreptate că este frumos aici! Iar imaginile spun mai mult decât 1000 de cuvinte!

Material realizat cu sprijinul: www.travelwithasmile.net

Comments

comments