Planul tău de naştere

nastere-dec

Elaborarea unui plan de naştere te poate ajuta să înţelegi mai bine ce opţiuni ai, iar informaţiile şi deschiderea faţă de noi variante te poate ajuta în timpul travaliului. După ce vezi ce opţiuni ai în privinţa tipului de naştere, discută-le cu medicul mult înainte de termen. Dacă vreun aspect este deosebit de important pentru tine, spune-i acest lucru. Unii medici le încurajează pe femei să conceapă un plan de naştere în care să-şi treacă preferinţele. În pagina alăturată găseşti un model de plan de naştere, dar această listă nu este exhaustivă – poţi include în plan orice doreşti. Este normal să dai dovadă de flexibilitate.

Naşterea nu este un eveniment previzibil: la fel ca adulţii şi copiii, fiecare sarcină are propria “personalitate”. Chiar dacă mai ai copii, această sarcină va fi diferită şi specială şi este posibil să fie nevoie să-ţi adaptezi planul de naştere. Diferiţi factori influenţează deciziile tale legate de naştere, inclusiv cum te simţi în acel moment. De exemplu, dacă planul tău prevede că nu se vor folosi deloc calmante sau se vor folosi în cantităţi mici, este posibil să-ţi schimbi părerea în timpul travaliului. Multe femei se simt ca şi cum ar fi avut un eşec dacă lucrurile nu decurg aşa cum au prevăzut în planul de naştere, dar nu este nimic rău în a accepta tratamentul medical cel mai bun pentru aducerea pe lume a copilului tău.

 

Sprijin profesionist

 

Dacă partenerul tău călătoreşte mult în interes de afaceri, dacă ai o naştere naturală după cezariană, sau dacă doreşti să limitezi intervenţia medicală, merită să te gândeşti la un sprijin profesionist. În acet caz, poţi angaja o doula (cuvânt grecesc care înseamnă “în serviciul femeii”). Serviciul include, de obicei, vizite înainte şi după naştere. Interesează-te şi cere recomandări!

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

 

Ajutorul unui partener poate scurta travaliul

Studiile au arătat că atunci când există un partener de naştere, travaliul este mai puţin dureros, se fac mai puţine intervenţii medicale şi mai puţine cezariene, iar copiii sunt mai sănătoşi. Constatările arată că atunci când o femeie este ajutată de o Doula (o persoană  care te susţine fizic şi psihic sau o moaşă psihologică) ea este mai mulţumită de experienţa naşterii, iar interacţiunea mamă-copil este îmbunătăţită timp de două luni după naştere. Ajutorul unei doula are efect pozitiv şi asupra relaţiei de cuplu.

Comments

comments