Poftele în timpul sarcinii

mit-sau-realitate-iulie-2016

Gravidele au voie să facă sport?

Da. Dar numai cu avizul și sub îndrumarea unui specialist. Cea mai adecvată activitate fizică în perioada sarcinii este gimnastica Lamaze sau gimnastica pentru gravide. Aceasta are avantaje importante: menținerea în formă pe durata celor nouă luni de sarcină, previne apariția durerilor de spate și de picioare, ajută la tonifierea musculaturii, îmbunătățește respirația și circulația sângelui, pregătește gravida pentru a avea o naștere ușoară.

Băile sau dușurile fierbinți trebuie evitate în timpul sarcinii?

Adevărat. Gravidele nu trebuie să folosească apa cu o temperatură peste 37 de grade Celsius. De asemenea, trebuie să abandoneze obiceiul de a face saună sau jacuzzi.
Viitoarele mame nu au voie să bea cafea.
Fals. Cafeaua nu este total interzisă în timpul sarcinii, dar gravidele nu trebuie totuși să facă exces. O ceașcă de cafea pe zi este permisă în timpul sarcinii, nu-i face rău pruncului și nici mamei. Gravida va limita de asemenea cantitatea de ciocolată și alte alimente sau băuturi care conțin cafeină. Ar fi bine să se abțină de la băuturile carbogazoase, indiferent dacă sunt pe bază de cola sau nu.

Berea ajută la stimularea lactației imediat după naștere?

Nu. Dimpotrivă, este dăunătoare. Nici berea, nici alte băuturi sau alimente nu sporesc cantitatea de lapte secretată în primele zile după naștere. Lactația este stimulată pe măsură ce bebelușul este alăptat mai des. De asemenea, medicul Gabriel Lemnete recomandă femeilor care alăptează hidratarea corectă (aproximativ trei litri de lichide zilnic: apă plată, ceai de chimen și fenicul, sucuri naturale din fructe, supe), alimentația sănătoasă, evitarea stresului.
Căpșuni sau struguri în miezul nopții, înghețată de vanilie dimineața, la prânz și seara.
Sunt doar câteva dintre poftele gravidelor. În opinia medicului Gabriel Lemnete, poftele reprezintă în țara noastră cel mai frecvent mit legat de sarcină. „Poftele gravidei nu au nicio relevanță pentru starea sarcinii. Sunt mai degrabă niște capricii, care apar pe un fond de instabilitate emoțională a femeii în perioada sarcinii”, spune doctorul Lemnete. El precizează că, într-adevăr, gravidele pot resimți mai acut senzația de foame din cauza modificărilor hormonale și a creșterii secreției gastrice, iar pentru că în subconștientul lor este foarte bine întipărit mitul poftelor, atunci este ușor de înțeles de ce își exprimă unele preferințe pentru anumite alimente.