Poți face mișcare în timpul sarcinii

Cu excepţia femeilor care au o sarcină complicată şi care necesită supraveghere medicală, de ce majoritatea femeilor însărcinate nu fac sport? Sarcina nu este o boală şi nici nu trebuie privită ca atare. Foarte multe femei consideră, greşit, că în timpul sarcinii trebuie să facă mai puţină mişcare decât de obicei, însă, importanţa activităţii fizice pentru sănătatea şi buna dispoziţie a viitoarei mame este evidentă.

Exerciţiile fizice tonifică musculatura, stimulează activitatea aparatelor cardiovascular şi respirator, stimulează digestia, îmbunătăţeşte tonusul pshio-emoţional, reduce stresul, îmbunătăţeşte calitatea somnului. Lipsa totală de activitate fizică din timpul sarcinii creşte considerabil posibilitatea traumatismelor în timpul nașterii şi hipoxia bebeluşului.

Care sunt sporturile ideale pentru a fi practicate în timpul sarcinii? Gimnastica medicală, joggingul, mersul pe jos, golful şi, mai ales, înotul. Mersul pe bicicleta medicinală este şi el permis doar dacă ai mai practicat acest sport şi înainte de sarcină.

Mămicile care s-au menţinut în formă înainte de a rămâne gravide îşi pot continua programul de fitness, însă la un grad de efort mai scăzut, care să nu le producă neplăceri. Nivelul optim de dificultate este cel lipsit de dureri, respiraţie tăiată sau oboseală excesivă.

Indiferent ce sport alegi să faci în timpul sarcinii, nu uita să nu te forțezi prea tare şi să bei multă apă. Bea cât mai multe lichide, dar nu sucuri acidulate.

Activitatea fizică practicată într-un mod controlat combate stările de depresie şi anxietate şi contribuie la tonifierea musculaturii, cu scopul de a depăşi greutăţile sarcinii, naşterii şi alăptării. Gravidele care fac sport nu-şi fac un bine doar lor, ci şi bebeluşilor lor, ritmul inimii acestora fiind mai puţin alert, caracteristică ce se păstrează şi după naştere, chiar până la maturitate.

Femeile însărcinate trebuie să facă sport de 2-3 ori pe saptămână, câte o jumătate de oră. Sunt recomandate: înotul, mersul pe jos, plimbările, alergările uşoare, exerciţii simple de respiraţie, exerciţii pentru întărirea muşchilor abdominali şi fesieri și exerciţii pentru braţe şi picioare.

Comments

comments