Poziția de somn în primele săptămâni de viață

Care sunt pozițiile de somn nerecomandate și cum este bine pentru bebe să doarmă în primele săptămâni de viață? Răspunsurile, în articolul de mai jos:

Nu puneți bebelușul niciodată pe spate, cel puțin nu în primele săptămâni de viață! Explicația constă în faptul că, așezat astfel, există riscul să regurgiteze și să aspire laptele în căile respiratorii. Moartea subită la bebeluși este o realitate întâlnită în rândul copiilor cu vârsta până într-un an și are loc, de obicei, în somn. Deși subiectul a stârnit interesul multor specialiști, cauzele acestui fenomen rămân incomplet cunoscute. La fel, este bine să evităm dormitul pe burtă nesupravegheat. De ce? Pentru că reflexul tonic al cefei în primele săptămâni de viață nu este încă bine format; prin urmare, dacă stă în această poziție, s-ar putea să adoarmă profund și să cadă cu capul în păturică, neavând capacitatea fizică de a-și repoziționa capul. În schimb, dacă noi suntem lângă el, mai ales ziua, s-ar putea să-i placă foarte mult să stea așa și, după ce îi cade bontul și nu va mai întâmpina un disconfort, putem să îl punem să doarmă chiar și un somn pe burtică, cu condiția ca noi să îl urmărim. Dormitul pe burtă îl ajută să elimine gazele mai ușor, pentru că își comprimă singur abdomenul și îi relaxează musculatura.

Cum îl culcăm: poziția recomandată

Poziția recomandată este un somn pe o parte, un somn pe cealaltă. Fie cumpărăm o pernuță specială, cu doi bureți și îl așezăm între ei, fie facem singuri dintr-o păturică mai lungă, rulând-o și așezând-o în spatele lui, culcat fiind pe o parte. Multe mame aleg să doarmă împreună cu bebe în același pat, deoarece se simt mai în siguranță. Dormitul împreună are nenumărate beneficii, în special de natură psihologică, însă în asemenea cazuri sunt șanse ca mama să nu aibă un somn foarte bun, gândindu-se, de exemplu, că s-ar putea întoarce peste sugar de-a lungul nopții. Decizia rămâne personală și important este ca părintele să adapteze informațiile primite la structura lui. De asemenea, există mame care dorm în aceeași cameră cu bebe, dar în paturi diferite sau, dimpotrivă, în camere diferite. Oricare ar fi opțiunea, esențial este ca spațiul copilului să fie doar al lui: în același pat cu mama, așezat cu totul pe o pernuță în plan înclinat, acoperită cu un cearceaf doar pentru el, în pătuțul lui, așezat tot în plan înclinat (aproximativ 45 de grade), cu cât mai puține țesături în jur (pentru a se reduce factorii externi posibil alergizanți), obiecte sau jucării. Planul înclinat împiedică refularea alimentelor.

Notă: Informațiile sunt supervizate de Dr. Luminița Spătariu, medic specialist pediatru.

Comments

comments