Premergătorul, păreri pro şi contra

sugar-24

Curioşi şi plini de energie, bebeluşii sunt nerăbdători să exploreze împrejurimile. Ce poate fi mai minunat decât descoperirea pe cont propriu a mobilităţii? Entuziaşti, ne gândim să îi ajutăm cu un premergător. În felul acesta ne şi putem bea cafeaua liniştiţi. Dar, e bine sau nu să îi oferim premergătorul?
Părerile sunt împărşite, iar în cele ce urmează, îţi vom oferi informaţiile de care ai nevoie pentru a hotărî în cunoştinţă de cauză dacă să foloseşti sau nu premergătorul pentru micuţul tău.

Păreri pro

Premergătorul poate fi folosit atunci când copilul dă semne că vrea să încerce să stea în picioare. Astfel, de obicei în jurul vârstei de 8-9 luni acesta poate fi folosit, dar numai pentru bebeluşii care pot să stea în picioare şi să-şi susţină căpuţul.
Unii părinţi sunt de părere că premergătorul poate fi periculos în timp ce alţii consideră că îl ţine ocupat pe bebeluş în timp ce ei fac alte lucruri, dar îl şi ajută să înveţe să meargă mai repede.
Premergătorul oferă bebeluşului siguranţă şi îl ajută să se deplaseze singur.
Premergătorul poate fi uşor de acceptat pentru unii copii care se vor simţi stimulaţi şi liberi în acţiunile lor, în timp ce alţii se vor simţi limitaţi, îngreunaţi. În funcţie de modul cum va percepe copilul premergătorul, aparatul va facilita progresul sau regresul micuţului.

Păreri contra

Majoritatea bebeluşilor fac primii paşi între 9-12 luni şi merg bine până la 14-15 luni. Premergătorul le permite bebeluşilor să se mişte înainte să fie pregătiţi fizic să o facă, astfel poate cauza mişcări neobişnuite şi întârzia controlul muscular. Muşchii şi oasele nu se întăresc urmând calea normală.

În parte, bebeluşii învaţă să meargă urmărind şi înţelegând cum tălpile şi picioarele lor se mişcă. Premergătorul îi poate împiedica să vadă ce se întâmplă în partea de jos a corpului şi nu primesc informaţia necesară pentru o dezvoltare motorie corespunzătoare.
Academia Americană de Pediatrie nu recomandă folosirea premergătoarelor de către bebeluşi nu numai pentru că pot descuraja copilul să înveţe singur mersul, dar şi pentru că pot fi periculoase (cad pe scări, se lovesc de mobilă, etc.), de aceea unii producători au construit modele mai sigure(sistem de blocare pe roţi pentru a preveni alunecarea pe scări şi suprafeţe înclinate sau roţile din spate cu o singură direcţie pentru a controla mişcările premergătorului), dar şi în aceste condiţii se recomandă ca bebeluşul să nu fie lăsat nesupravegheat.

Dacă alegi să foloseşti premergătorul, sunt câteva reguli pe care trebuie să le urmezi:

Sunt situaţii în care premergătorul, folosit ocazional şi pe perioade scurte, se poate dovedi util. Dacă laşi bebeluşul în premergător, respectă următoarele măsuri de siguranţă:
– Închide cu cheia uşa de la intrarea în apartament sau uşile de la capătul scărilor (dacă locuiţi într-o casă cu etaj).
– Nu lăsa nesupravegheat bebeluşul în premergător.
– Îndepărtează toate obiectele pe care le poate trage peste el. Fii atentă în special la feţele de masă sau mileuri pe care le poate apuca de colţuri.
– Ia de pe traseul potenţial aparatura electrocasnică şi asigură-te că cel mic nu are acces la cabluri şi fire electrice.
– Nu lăsa pe jos niciun obiect ascuţit, în care s-ar putea lovi, în cazul în care premergătorul s-ar răsturna.
– Îndepărtează covoraşele mici, în care rotiţele premergătorului în viteză se pot bloca, provocând răsturnarea dispozitivului.

Studii despre folosirea  premergătorului:

Un studiu din Anglia a fost focalizat pe 190 de bebeluşi sănătoşi care merg la creşă. Părinţilor li s-a cerut să înregistreze datele la care copilul lor a atins diferite etape de dezvoltare incluzând rostogolirea, statul în şezut,mersul de-a buşilea şi mersul în picioare. Cu cât bebeluşul a folosit premergatorul mai des, cu atât dezvoltarea lui a fost mai întârziată. Din calculele cercetătorilor reiese că fiecare 24 de ore petrecute în premergator a întârziat momentul statului în picioare cu 3,7 zile şi al primilor paşi cu 3,3 zile.

Asigură-te că ai setat corect înălţimea premergătorului, în funcţie de înălţimea bebeluşului. Acesta trebuie să atingă pământul cu vârful picioarelor, şi nu cu toată talpa.
Odată ce observi că e obosit, scoate-l din premergător, pentru că dacă stă aşa în picioare, el nu îşi poate relaxa muşchii.

Specialiştii spun că mai sigure pentru cei mici ar fi premergătoarele fixe în care micuţii învaţă să se legene şi să sară şi care sunt prevăzute cu jucării care îi distrează pe cei mici. Premergătoarele fixe sunt utile numai pentru perioade scurte de timp când mama vrea să ţină copilul ocupat şi în siguranţă.

Comments

comments