Prima zi de grădiniţă

educatie-42

Ai aflat deja din experienţele altor părinţi că de multe ori prima zi de grădiniţă se lasă cu lacrimi de crocodil şi rugăminţi fierbinţi să nu îl părăseşti acolo şi să promiţi că vii să îl iei la prânz acasă. Unii copii abia aşteaptă să meargă la grădiniţă, în timp ce alţii nici nu vor să audă de educatoare şi orele de somn. În plus, despărţirea de tine sau de bunici, în fiecare dimineaţă, e cel mai bun motiv pentru o porţie de plâns care îţi sfâşie inima. Ca să îl faci pe cel mic să treacă mai uşor peste acomodarea la grădiniţă, poţi urma dinainte câteva sfaturi simple, care să îl ajute să nu aştepte cu teamă orele petrecute acolo.
1.Vizitează grădiniţa cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar împreună cu micuţul tău. Arată-i unde este baia, sala de mese şi alte locuri importante din grădiniţă.
2.Pregăteşte-l din timp pentru noua aventură. În plus, discută cu el despre temerile pe care le are, de ce anume îi este frică, ce crede că se va întâmpla acolo şi cum îl va afecta. Explică-i ce se face acolo.
3.Află ce rechizite sunt necesare şi cumpără-le împreună cu copilul tău. Lasă-l să aleagă modelele şi culorile pe care le preferă. Ajunşi acasă le puteţi personaliza împreună cu etichete şi desene.
4.Poţi intra cu el în sala de clasă şi îl poţi ţine de mână pentru a se simţi mai confortabil şi în siguranţă. Totuşi, nu face din însoţirea lui un obicei. S-ar putea ca anxietatea de separare să fie şi mai pronunţată după aceea.
5.Cu cât eşti mai impresionată de plânsetele copilului, cu atât el plânge mai mult; după plecarea ta, el va începe să se joace cu ceilalţi copii, şi să se comporte normal, însă când te va revedea la sfârşitul programului va plânge la fel de spectaculos. La despărţire, nu uita să îi reaminteşti că la prânz sau după-amiză vă veţi revedea şi veţi merge împreună acasă. Nu grăbi momentul despărţirii în uşa grădiniţei, dar nici nu vă lungiţi cu îmbrăţişările. Şi nu uita să fii calmă şi optimistă, pentru că un copil poate percepe foarte uşor reacţiile negative ale adulţilor. Nu pleca pe furiş şi stăpâneşte-ţi tentaţia de a te întoarce odată ce îl auzi plângând. E pe mâini bune!

Creaţi un loc special în casă unde, de-a lungul anului, să puneţi toate diplomele, proiectele reuşite sau desenele pe care cel mic le face la grădiniţă. Va înţelege astfel că munca sa e importantă şi că sunteţi mândri de el.

Culcaţi-vă mai devreme în seara de dinainte, astfel încât dimineaţa să fiţi odihniţi şi să aveţi timp să vă pregătiţi.  Scoală-te bine dispusă, afişează un zâmbet larg pe faţă, dovedeşte-i copilului că eşti plină de încredere şi entuziasm pentru începerea unei noi etape din viaţa lui!

Comments

comments