Primele semne ale sarcinii

sarcina-14

Unele femei îşi dau seama instinctiv că sunt însărcinate şi chiar pot să indice momentul exact al concepţiei. Pentru alte femei, este posibil să nu fie la fel de evident. Nu trebuie să te “simţi” însărcinată ca să fii însărcinată şi, cu toate că există simptome ale sarcinii, nu toate femeile le trăiesc pe pielea lor.

Primele semne – poţi avea unul, două sau toate simptomele prezentate în continuare. Greţurile de dimineaţă sunt semnalul clasic, dar poţi fi una dintre norocoasele care nu trec prin aşa ceva. De asemenea, absenţa ciclului menstrual este un alt simptom clasic dar, dacă ai un ciclu neregulat, este greu de spus dacă acesta întârzie pentru că eşti gravidă.

Absenţă a ciclului menstrual – acesta este unul dintre cele mai clare semne ale unei sarcini. Menstruaţia poate întârzia însă şi din alte motive. Stresul, boala, fluctuaţiile mari de greutate, îngrăşarea excesivă sau anorexia, sau pilulele contraceptive pot opri ciclul menstrual pentru un timp. Ciclurile neregulate sunt şi un simptom al sindromului ovarului polichistic, o boală în care menstruaţia poate avea loc o dată la câteva luni.

Sensibilitate a sânilor – schimbările de dimensiune şi creşterea sensibilităţii sânilor sunt unele dintre primele simptome ale sarcinii. La câteva zile după concepţie, sânii încep să se mărească, pregătind alăptarea şi este posibil să îi simţi mai grei şi să ai dureri. Multe femei spun că sânii le devin foarte sensibili şi simt furnicături, senzaţia dispărând însă după câteva săptămâni. Aceste modificări ale sânilor pot fi puţin importante la următoarele sarcini decât la prima.

Greaţă şi vomă – greaţa este una dintre cel mai des întâlnite neplăceri şi este resimţită de majoritatea femeilor, începând din a cincea sau a şasea săptămână de sarcină, dar poate apărea şi la două săptămâni de la concepţie.

Deşi este denumită “greaţa de dimineaţă”, ea se poate manifesta în orice moment al zilei şi poate varia în intensitate de la o senzaţie ocazională la greaţă şi vomă. În general, aceste simptome dispar în jurul săptămânilor 14-16 de sarcină.

Oboseala – multe femei spun că se simt foarte obosite în timpul sarcinii, mai ales la început. De obicei, la întoarcerea de la serviciu, seara, nu mai vrei decât să te culci sau poţi simţi nevoia să aţipeşti puţin după-amiază. Când ajungi în săptămâna 14 de sarcină, nivelul de energie ar trebui să revină la normal.

Urinări frecvente – la două sau trei săptămâni după concepţie, vei începe să simţi nevoia să urinezi mai des. Acest lucru se întâmplă din cauza presiunii exercitate de uterul care se măreşte asupra vezicii urinare, a cărei capacitate se micşorează. Cam la 14 săptămâni de sarcină, uterul se ridică în abdomen, uşurând deseori acest simptom neplăcut, până în ultimele săptămâni de sarcină, când capul copilului coboară în uter, pregătindu-se pentru naştere şi presând din nou vezica. Nivelurile ridicate de progesteron stimulează de asemenea muşchiul vezicii urinare, astfel încât ai senzaţia că vezica este plină chiar şi atunci când nu este chiar aşa. În plus rinichii lucrează mai intens în timpul sarcinii, şi la circulaţie se vor adăuga 6 până la 7 litri de sânge, pentru ca organismul să facă faţă solicitărilor crescute.

Modificări ale gustului şi ale mirosului – să nu fii surprinsă dacă, brusc, anumite mâncăruri sau mirosuri îţi provoacă greaţă sau dacă începe să îţi fie poftă de anumite alimente. Este posibil, de asemenea, să simţi un gust ciudat, metalic, în gură.

Constipaţie – unul dintre primele simptome ale sarcinii, care apare frecvent, constipaţia, este provocată de nivelul ridicat de progesteron, care relaxează intestinele şi încetineşte digestia.

Schimbări bruşte de dispoziţie – niveluri înalte de hormoni de sarcină îţi inundă organismul în primele săptămâni, făcându-te excesiv de emotivă şi, uneori, plângăcioasă.
Ştiai că e posibil să ai ciclu menstrual când eşti însărcinată? Unele femei prezintă sângerări la aproximativ nouă zile după ce ovulul a fost fertilizat. Această sângerare este, de obicei, mai uşoară decât un ciclu normal şi se crede că se produce atunci când ovulul fecundat se aşează (nidează) de peretele uterului.

Confirmarea sarcinii.
La două săptămâni de la concepţie, fătul este doar o mică sferă de celule, nu mai mare decât o gămălie de ac, care începe să se dezvolte în stratul intern al uterului. Se formează deja placenta şi începe să se producă un hormon numit ganadotropină corionică placentară sau umană (HCG), care intră în fluxul de sânge şi în urină, încă din ziua primului ciclu pierdut.

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.