Probleme dentare la bebeluşi

sfatul-medicului-51

Printre cele mai frecvente probleme dentare la bebeluşi se numără erupţia dinţilor, caria de biberon, gingivitele şi abcesle.
Gingivita reprezintă inflamarea gingiilor, lucru care se petrece pe fondul unor boli infecţioase sau din cauza unei igiene dentare deficitare. Abcesul se produce ori din cauza unei carii foarte profunde care a ajuns la nerv, ori de la nişte resturi de dinţişori care au rămas acolo, distrugându-se încontinuu. Acest fapt se întâmplă atât pentru dinţii de lapte, cât şi pentru dinţii definitivi.
Caria de biberon: este cea mai gravă problemă a dentiţiei bebeluşilor. Ea este cauzată de prezenţa constantă în guriţă a zaharurilor, fie că sunt ele din lapte formulă sau suc de fructe. Apare atunci când bebe adoarme cu biberonul în gură sau în cazul în care suge din biberon perioade lungi pe parcursul unei zile. În acest caz se poate înlocui biberonul cu lapte sau suc, cu biberon cu apă. Caria de biberon este o consecinţă des întâlnită atunci când dinţii sunt expuşi periodic lichidelor dulci. Zahărul hrăneşte bacteriile care se găsesc în guriţă şi, ca răspuns, se produce un mediu acid care cariază dinţii. Pentru a evita caria de biberon, se pot lua următoarele măsuri:
– Să se limiteze consumul de orice alte băuturi în afară de apă. Restul lichidelor vor fi consumate numai la orele de masă;
– Să nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul în gură dacă el conţine altceva decât apă;
– Să nu băgaţi suzeta bebeluşului în miere sau orice altceva care este aromatizat, doar pentru că refuză să o ia;
– Să periaţi dinţii copilului după administrarea fiecărui medicament, întrucât conţin cantităţi mari de zahăr, respectiv în fiecare seară înainte de culcare şi dimineaţa la trezire.
Alt subiect de care multe mămici sunt interesate este fluorul. Fluorul este un mineral care asigură o dezvoltare sănătoasă a danturii copiilor. Acesta întăreşte smalţul dinţilor şi îi protejează de tartru şi placă bacteriană, care duc la apariţia cariilor. Se recomandă ca de la apariţia primului dinţişor, bebe să fie spălat pe dinţi cu pastă de dinţi care conţine fluor. Toţi copiii au nevoie de suplimentarea fluorului după vârsta de 6 luni, însă există atât avantaje, cât şi dezavantaje sau riscuri pe care acesta le ridică.
Fluorul favorizează dezvoltarea sănătoasă a danturii permanente, întăreşte structura dinţilor şi are efect antibacterian. Dezavantajele sunt şi ele prezente: excesul de fluor determină apariţia infertilităţii, creşte riscul de fluoroză (fluoroza este o afecţiune dentară caracterizată prin apariţia unor pete pe dinţi din cauza excesului de fier din organism) şi cel mai important, este toxic. În cantităţi mari acesta poate provoca intoxicaţii acute sau cronice.

Comments

comments