Puterea modelului patern: de la dietă, la atitudine și limbaj

Genul copilului ar putea influența atitudinea tatălui, concluzionează studii recente. Dacă este fetiță, tatăl se comportă, reacționează și vorbește într-un fel, iar dacă e băiat, atitudinea devine ușor mai severă. Alte două studii susțin că dieta tatălui poate influența capacitatea de reproducere a fiului și felul în care interacționează cu bebelușul influențează pozitiv dezvoltarea cognitivă a acestuia.

Genul copilului dictează atitudinea

Un studiu publicat în revista americană „Neuroștiința comportamentală“ („Behavioral Neuroscience“) a concluzionat că mulți tați își tratează fiii și fiicele diferit, detaliu ce i-ar putea afecta pe copii. Rezultatele sunt contrar așteptărilor: dacă v-ați creionat un scenariu negativ, uitați de el. Tații care au participat la studiul respectiv, dimpotrivă, le-au oferit fetițelor mai multă implicare activă, în sensul că au petrecut mai mult timp cu ele vorbind despre emoții și corp și chiar au cântat mai mult cu ele. „Au avut, de asemenea, un răspuns neural mai puternic la expresiile faciale de fericire ale micuțelor, vizibil în zonele creierului responsabile de recompensă și reglarea emoțională“, notează cercetătorii. În schimb, tații care au interacționat cu băieții au petrecut mai mult timp fiind severi (mai duri) cu ei și s-au folosit de mijloace de exprimare prin limbaj. Prin urmare, se pare, comportamentul taților și modul în care creierul lor „lucrează“ în relația cu copiii sunt influențate de genul acestora. „Ar trebui să fim conștienți de modul în care noțiunile inconștiente legate de gen ne influențează atitudinea față de copii de la vârste foarte mici“, a declarat Jennifer Mascaro cercetătorul principal, într-un comunicat de presă.

Capacitatea de reproducere, influențată de dieta tatălui

Un alt studiu publicat pe sciencedaily.com susține că dieta tatălui are un impact asupra capacității de reproducere a băieților. Mai exact, dieta din timpul și dinaintea procesului de concepție ar putea influența atât capacitatea de reproducere a viitorului fiu, cât și dacă acesta va atinge înălțimea și greutatea normală până la vârsta de cinci ani. Totuși, nu este vorba doar despre ce anume mănâncă un bărbat înainte de a avea copii. Cercetări noi din Canada au demonstrat că obiceiurile alimentare ale taților au șanse mai mari să fie copiate de către cei mici decât obiceiurile alimentare ale mamei.

Studiul a fost realizat pe un număr de 31 de familii și a concluzionat că copiii cu tați obezi sunt cu 10% mai predispuși să devină și ei obezi. Asta ar putea însemna, de exemplu, că dacă un tată este mare consumator de junk foof, i-ar putea transmite și copilului acest obicei.

Mesajul meu pentru tați este următorul: sunteți foarte importanți în viața unui copil. Dacă vă sacrificați sănătatea, e posibil să o sacrificați de fapt pe cea a copilului“, concluzionează Wayne Hartrick, președinte al Fundației canadiene de sănătate a bărbaților.

Tații implicați îi ajută pe copii să se dezvolte mai repede

Bebelușii ai căror tați se joacă cu ei se dezvoltă mai repede din punct de vedere cognitiv până la vârsta de doi ani comparativ cu cei privați de acest tip de interacțiune. Asocierea dintre interacțiunea paternă și rezultatele cognitive ale copilului este evidentă de la o vârstă foarte fragedă; în consecință, se recomandă ca tații să fie încurajați să comunice afectiv cu cei mici cât mai devreme, chiar în primele trei luni de viață (să se joace cu ei, să le citească, să le vorbească). Studiul a fost publicat pe onlinelibrary.wiley.com. Un alt lucru evidențiat de cercetători constă efectul pe care îl are și maniera de adresare. Sensibilitatea și căldura tonului îi ajută pe bebeluși.

Concluzii

Chiar dacă se spune deseori că un bebeluș este prea mic ca să te poți juca cu el, să îi citești sau să îi vorbești, studiile arată că în realitate ei sunt foarte sensibili la modul în care părinții interacționează cu ei. Sunt ca un burete care absoarbe emoțiile din jur. Un părinte agitat, dur sau sever îi va transmite copilului stările sale. Și invers: un părinte calm, tandru va avea un copil mai liniștit și mai sănătos din punct de vedere cognitiv.

Comments

comments