Regimul antidiareic

Diareea este o afecțiune frecventă la bebeluși. Banală, ea poate fi cauzată de o răceală, o digestie proastă sau de un puseu dentar. În cazuri mai grave, ea poate fi semnul unei gastroenterite, de exemplu. Dacă diareea esre lichidă și este însoțită de febră sau de vărsături, dacă bebelușul pare apatic și pierde din greutate, trebuie rapid să consultați medicul. El vă va da un tratament specific și vă va recomanda să treceți imediat la un regim antidiareic. De asemenea, de îndată ce constatați că scaunele devin lichide (sau chiar foarte moi), puteți trece fără întârziere la aceste măsuri alimentare:
1. Suprimați imediat din alimentația bebelușului: laptele, lactatele (iaurtul, brânza topită, tartele, brânzeturile), fructele și legumele crude, sucul de fructe;
2. Înlocuiți cu: supă de morcovi; făină de orez sau apa în care a fiert orezul; o banană coaptă și mixată sau compot de mere și gutui.

Supa de morcovi se face foarte simplu, fierbând morcovii curățați și spălați în apă. Apoi mixați morcovii și amestecați piureul astfel obținut cu apă minerală. Acest preparat poate fi bine înlocuit cu o masă compusă dintr-un borcănel de piure de morcovi și apă minerală. Compoziția poate fi ușor îndulcită, dacă bebelușul o preferă astfel.
Cât despre banană, trebuie să fie foarte coaptă și opărită, adică scufundată, cu coajă cu tot, timp de câteva minute în apă clocotită. Apoi curățați-o, mixați pulpa și amestecați-o cu apă minerală.

Reintroducerea laptelui și a lactatelor trebuie să se facă în mod progresiv, în mai multe zile, adăugând de exemplu una sau mai multe măsuri de lapte praf într-un piure de morcovi.

În fine, diareele antrenează deseori atât o iritație a feselor bebelușului, cât și dureri abdominale.
De asemenea, nu neglijați:
– să schimbați scutecul imediat ce s-a murdărit;
– să luați bebelușul în brațe și să-i masați ușor burtica cu mâna.

Imediat ce apare diareea la copil, este importantă prevenirea deshidratării. Soluțiile de rehidratare orală sunt folosite pentru prevenția sau corectarea deshidratării la copiii mici.

Soluțiile de rehidratare conțin un amestec exact de sare, glucoză, potasiu și alte minerale ce ajută la înlocuirea fluidelor organismului pierdute prin diaree.

Sursa: ”Bebelușul de la o zi la un an” – Anne Bacus, Ed. Teora