Respiraţia nazală la copii

 

sfatul-medicului-ianuarie-2014-2

Respiraţia nazală este extrem de importantă pentru copii. Părinţii trebuie să ştie că un copil, în mod normal, trebuie să respire pe nas, orice deviaţii apărute fiind considerate patologice (respiraţia orală, sforăitul, dormitul cu gura deschisă).

Există o serie de afecţiuni ce pot conduce la obstrucţie nazală. Cele mai frecvente situaţii sunt reprezentate de infecţiile acute de căi respiratorii superioare – rinite, rinoadenoidite, sinuzite, etc. În aceste cazuri se produce  inflamaţia mucoasei şi secreţii mai mult sau mai puţin abundente; uneori infecţiile se pot croniciza şi atunci obstrucţia nazală este de lungă durată.
Alteori  este vorba de obstrucţii nazale cauzate de adevărate obstacole în calea aerului: deviaţii de sept, hipertrofia vegetaţiilor adenoide (aşa numiţii polipi) sau a amigdalelor palatine, corpi străini nazo-faringieni şi mai rar formaţiuni tumorale.

În timp ce infecţiile acute sau cronice se pot trata medicamentos, prin picături sau spray-uri nazale, antiinflamatorii, antihistaminice, aerosoli, fluidizante ale secreţiilor, chiar antibiotice orale, în ceea ce priveşte hipertrofia vegetaţiilor adenoide sau a amigdalelor palatine tratamentul este doar chirurgical.
În toate situaţiile de obstrucţie nazală persistent, părinţii trebuie să se prezinte la medicul pediatru sau ORL-ist.

În  situaţiile în care apare obstrucţia nazală, părintii trebuie să ia următoarele măsuri: toaleta nazală zilnică riguroasă, prin suflarea nasului sau aspiraţii nazale, instilaţii nazale de ser fiziologic sau spray cu apă de mare şi administrarea de picături sau spray-uri nazale recomandate de medic.

SFAT

Astăzi există metode moderne de rezolvare chirurgicală a vegetaţiilor adenoide sau a amigdalelor palatine hipertrofice: reducerea în volum prin coblaţie, o tehnică ce aplică radiofrecvenţa la rece ce topeşte ţesuturile cu minimă sângerare sau inflamaţie.

Dr. Sorina Dindere, Medic Primar ORL

Comments

comments