Piure de morcovi cu chimen
Vârsta: începând cu 6 luni
Ingrediente:
– 1 morcov
– 1 portocală
– 1 vârf de chimen pudră
Mod de preparare:
Se spală şi se curăţă morcovul. Se taie, apoi, în rondele foarte subţiri care se fierb timp de 15 minute în apă cu sare sau la aburi. Se stoarce portocala, iar sucul se amestecă cu piureul de morcovi. Se adaugă la final chimenul. Gustaţi din compoziţie pentru a aprecia „tăria“ aromei.
Atenţie! La copiii cu istoric familial sau personal de alergie, citricele (în cazul de faţă, portocala) se introduc cu prudenţă în alimentaţie.
Ştiaţi că…
În Orient, chimenul negru era recomandat pentru deficienţele de alăptare? Iar în Grecia, pentru sinuzită, dureri de cap şi viermi intestinali?
Pui cu spumă de morcovi
Vârsta: începând cu 7, 8 luni
Ingrediente:
– 30 g carne de pui (pulpe)
– 1 morcov
– 100 g brânză
Mod de preparare:
După ce aţi curăţat morcovul, tăiaţi-l în două, scoateţi partea dură a acestuia şi tocaţi-l cubuleţe. Gătiţi partea moale a legumei 5 minute la aburi. Amestecaţi apoi morcovul cu brânza şi puneţi-le într-un bol. Adăugaţi carnea de pui fiartă, fără pieliţă, mărunţită bine, în spuma de morcovi.
Cremă de morcovi cu lapte de cocos
Vârsta: începând cu 1 an
Ingrediente:
– 2 morcovi noi
– 1 fir subţire de ceapă verde
– chimen pudră
– scorţişoară
– 50 ml lapte de cocos
Mod de preparare:
Se curăţă legumele, după ce au fost spălate bine în prealabil. Se toacă mărunt partea verde din firul de ceapă, iar morcovii se taie rondele. Se pune împreună cu morcovii, 1 linguriţă de ulei şi apă într-o tigaie. După ce compoziţia atinge punctul de fierbere, se lasă la foc mic timp de 20 de minute. Amestecaţi bine conţinutul şi adăugaţi, la sfârşit, laptele de cocos şi condimentele, câte puţin din fiecare. Mai lăsaţi apoi câteva minute pe foc pentru a se omogeniza perfect.
Atenţie!
Introducerea condimentelor în alimentaţia micuţilor se face la recomandarea medicului. Pentru că scorţişoara şi chimenul sunt puternic aromate, folosiţi-le cu măsură! Gustaţi permanent din compoziţie!
Piure de morcovi cu ou
Vârsta: începând cu 1 an
– 1 cartof (aproximativ 50 g)
– 1 morcov
– 1 ou
– 2 linguri de lapte
– 10 g unt
– sare
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul. Spălaţi apoi cartoful şi morcovul, curăţaţi-le şi daţi-le pe răzătoarea mică. Puneţi-le la fiert, timp de 10 minute, într-un recipient în care adăugaţi apă şi sare. Completaţi cu lapte şi zdrobiţi compoziţia cu o furculiţă. Puneţi conţinutul într-un vas de ceramică, scobiţi la mijloc şi spargeţi în acest loc un ou. Presăraţi deasupra untul tăiat feliuţe.
Lăsaţi la cuptor timp de 8 minute. Se consumă cald.
Morcovul conţine 87, 2% apă, 1,5% protide, 0,3% lipide totale, 8,8% glucide şi 7,9% caroten. Specialiştii au concluzionat că fructele şi legumele bogate în betacaroten, consumate regulat, oferă o protecţie suplimentară împotriva cancerului la sân.