Rh-ul negativ şi sarcina

sarcina-18

Un factor atât de mic are o importanţă colosală în dezvoltarea unei viitoare sarcini. Rh-ul (D antigen) pe care toată lumea îl are în sânge, poate pune în pericol viaţa fătului atunci când există o incompatibilitate între sângele copilului şi cel al mamei. Dacă până acum nu ţi-ai pus problema, atunci e bine să o iei în calcul înainte de a rămâne însărcinată şi să afli de la început ce Rh ai atât tu, cât şi partenerul tău. De combinarea lor depinde şi Rh-ul viitorului copil.
În jur de 15% din populaţie are Rh-ul negativ, iar în anumite situaţii, femeile cu un astfel de Rh prezintă riscul de a avea probleme. Prima sarcină nu este în pericol, deoarece în sângele mamei se formează anticorpi care nu îi dăunează fătului – aceştia neputând traversa placenta.
Dacă la prima sarcină (fie că se încheie cu naşterea copilului, fie că se întâmplă ca sarcina să fie întreruptă) femeia nu este vaccinată, următorii copii riscă să aibă probleme. Astfel, printre primele analize pe care trebuie să le facă o femeie însărcinată sunt cele pentru stabilirea Rh-ului. Dacă acesta este negativ, sarcina trebuie urmărită atent de un specialist pentru a preveni riscurile la care e expus fătul: de la anemie, până la retard psihic, motor şi chiar moartea copilului.
Probabilitatea ca fătul să aibă astfel de probleme este de 50% şi apare doar dacă mama are Rh-ul negativ, iar tatăl, pozitiv. Nu există niciun risc pentru bebeluş atunci când şi tatăl, şi mama au Rh-ul negativ sau când tatăl are Rh-ul negativ, iar mama, pozitiv.
Cea mai eficientă metodă de a rezolva problema incompatibilităţii de Rh este vaccinarea. Până să se ajungă aici, primul pas ar fi ca oricărei gravide să i se identifice din primele luni de sarcină grupa sanguină şi Rh-ul.
Testarea trebuie să se facă inclusiv în situaţia în care eşti gravidă şi trebuie să faci o întrerupere de sarcină. În sistemul medical românesc, însă, de obicei femeilor care fac întreruperi de sarcină nu li se depistează Rh-ul.
Dacă acesta este negativ, atunci când eşti însărcinată prima dată (indiferent de finalitatea sarcinii – chiuretaj sau naştere), trebuie să te vaccinezi cu imunoglobulina anti-D. Asta înseamnă că în circulaţia sanguină ţi se vor introduce hematii Rh pozitive, astfel încât la viitoarea sarcină să nu mai existe riscul „să-ţi ataci propriul copil“.
Obligatoriu, vaccinul trebuie făcut atunci când sângele fătului intră în contact cu cel al mamei (adică imediat după chiuretaj sau după ce ai născut şi s-a constatat că Rh-ul copilului este pozitiv) şi nu la următoarea sarcină. Gravidele cu Rh-ul negativ trebuie monitorizate atent şi la prima sarcină, chiar dacă riscul de complicaţii este mic.

Comments

comments