Rolul alimentației mamei care alăptează

Toate mamele, chiar şi acelea care au o nutriţie scăzută sunt în stare să producă suficient lapte şi de o calitate ce poate asigura copilului sugar o dezvoltare fizică corespunzătoare. Cu toate acestea, rezervele de substanţe nutritive se vor epuiza, iar acesta se va răsfrânge negativ asupra laptelui, dacă intervalul dintre naşteri este scurt şi nu a fost timp destul pentru refacerea rezervelor. Mai mult decât atât, există date care arată că rezervele insuficiente de grăsimi la mamă vor scădea conţinutul lor în lapte. Reieşind din cele expuse, pentru a asigura un conţinut optim şi o calitate adecvată a laptelui matern, fără a supune riscului sănătatea mamei, este important de a ţine cont de unele recomandări de alimentaţie, care sunt în egală măsură necesare şi în perioada de sarcină, şi în cea de lactaţie:
1. Conţinutul de calorii în 24 ore se va majora cu 700 – 1 000 şi va constitui 0 3 500 kcal;
2. Conţinutul de proteine se va majora cu 30 – 40 g şi va constitui nu mai puţin de 110 – 120 g/ 24 ore (din care 60 – 70% vor fi cele de origine animală);
3. Se va majora şi cantitatea de lipide consumate în 24 ore (100 – 120 în 24 ore), din care 30 – 35 % vor fi vegetale, iar glucidele vor constitui 450 – 500g/24 ore);
4. Se vor consuma zilnic cantităţi suficiente de legume şi fructe;
5. Lichidele suplimentare în 24 ore vor constitui 1-2 litri, însă nu este necesar a consuma contrar dorinţei, deoarece lichidele suplimentare nu măresc lactaţia;
6. Regimul de alimentație al mamei trebue să fie concordat cu regimul de alimentaţie al copilului. Mama trebue să mănânce de 5-6 ori în 24 ore, înainte de hrănirea copilului;
7. Se vor ocoli produsele alimentare care pot atribui laptelui gust sau miros neplăcut (ceapă, usturoi, oţet, ardei iuţi etc.)

Este indispensabil şi un regim sănătos al zilei, din care nu vor lipsi plimbările în aer liber, somnul suficient (nu mai puţin de 8 ore în cele 24). Efortul fizic va fi dozat. Se vor respecta igiena mâinilor, glandelor mamare, corpului (este suficient câte un duş dimineaţa şi seara, iar mâinile necesită o spălare cât mai frecventă).
Pe întreaga perioadă de sarcină şi de lactaţie nu este recomandat consumul de alcool, fumatul, deoarece pot avea efect negativ asupra lactaţiei.
Înţărcatul, conform recomandărilor actuale ale OMS se face nu mai devreme de 2 ani, alimentaţia naturală fiind posibilă şi mai mult.

Sursa: “Particularităţile nutriţiei şi alimentaţiei la copil. Alimentaţia naturală. Alimentaţia mixtă şi artificială” – Ala Holban

Comments

comments