Rolul tatălui în timpul naşterii

nastere-20

Este posibil să joci rolul de partener principal de naştere, ceea ce înseamnă că va trebui să fii pregătit, alert şi, cel mai important, disponibil când se rupe apa sau când încep contracţiile.
Până în anii 1970 taţilor li se interzicea accesul în majoritatea sălilor de naştere, aşa că nu aveau ocazia de a vedea venirea pe lume a copiilor lor, decât dacă naşterea avea loc acasă. Astăzi, aproximativ 90% din taţii din Occident sunt prezenţi la naşterea copiilor.

Pregăteşte-te!

Dacă tu şi partenera ta hotărâţi că vei fi prezent la naştere şi dacă, bineînţeles, acest lucru este permis în clinica unde alegeţi să aibă loc naşterea, ar trebui să îţi faci o idee clară despre ce se va întâmpla. Deşi, inevitabil, vor fi surprize. În timpul sarcinii ai mers, probabil, la cursuri prenatale, ai făcut un tur al spitalului şi ai citit o carte sau două pe această temă, dar când naşterea chiar are loc s-ar putea să fii totuşi şocat de sânge, mucozităţi, excreţii, gemete şi ţipete. În timp ce majoritatea travaliilor nu sunt complicate, lucrurile nu merg de multe ori aşa cum te-ai aşteptat: travaliul se declanşează rareori exact la termen: pot fi alarme false; este posibil să se termine totul într-o oră sau să dureze toată ziua, noaptea următoare şi chiar mai mult.

Este posibil ca evenimentele să nu se petreacă în ordinea pe care ai anticipat-o, dar rămâi calm, încearcă să rămâi sensibil la nevoile pertenerei şi, dacă este posibil, păstrează-ţi simţul umorului – nu eşti instructorul ei, dar eşti acolo ca să o ajuţi şi să împărtăşeşti această experienţă de neuitat. Sunt puţine evenimente în viaţă comparabile cu bucuria de a-ţi vedea copilul născându-se. Să nu te surprindă dacă vei izbucni în lacrimi când, în sfârşit, se naşte copilul – şi încearcă să îl iei în braţe cât mai repede.

Ajută la întocmirea planului de naştere!

Frica, durerea şi neliniştea nu creează cadrul ideal pentru decizii raţionale, aşa că este bine să cunoşti planul de naştere al partenerei tale cu mult înainte de termen. Poţi să renunţi la el până la urmă, dar ideea că lucrurile au fost planificate din timp vă va da amândurora curaj în timp ce vă pregătiţi pentru travaliu. Planul de naştere ar trebui să includă detalii despre cum speră partenera ta să decurgă travaliul, până la momentul naşterii. Va răspunde la întrebări precum: vrea partenera ta să nască normal, la spital, sau vrea să încerce o naştere în apă, care este poziţia preferată pentru naştere – pe spate, pe vine sau în genunchi? Planul va include şi detalii despre modalităţile de calmare a durerii pe care ea le doreşte, dacă doreşte vreuna. Ar trebui să indice clar dacă există obiecţii la unele proceduri folosite în timpul sarcinii, cum ar fi epiziotomia. Va trebui să te familiarizezi cu detaliile planului şi să te asiguri că personalul medical îl cunoaşte. S-ar putea să fie nevoie să schimbaţi planul şi să luaţi alte decizii pe loc, dacă se întâmplă ceva neobişnuit în timpul travaliului sau al sarcinii.

Rolul tău în timpul travaliului

Poţi face foarte multe ca să o ajuţi pe partenera ta în timpul travaliului: să o susţii, să îi masezi spatele, gâtul, coapsele şi picioarele şi să îi reaminteşti tehnicile de relaxare şi de respiraţie. Fii pregătit totuşi că atunci când vine momentul, partenera ta să vrea cu totul altceva. De exemplu, aţi exersat împreună tehnici de respiraţie, dar constaţi că tot ce vrea ea de la tine este să o ţii de mână sau să îi ştergi fruntea cu un prosop umed. Sau, după primele contracţii este posibil să nu mai vrea o naştere naturală şi să ceară o epidurală. Nu o descuraja dacă vrea un calmant – ea este cea care simte durerea şi este mai bine pentru ea şi pentru copil să nu o superi.
Pregăteşte-te de asemenea, pentru reacţii emoţionale imprevizibile din partea partenerei tale. În faza de tranziţie nu este neobişnuit dacă impulsul de adrenalină şi durerea să îi provoace izbucniri de genul “ieşi afară, nu vreau să te mai văd!” În cele mai multe cazuri, cel mai bine este să laşi să treacă aceste izbucniri fără să pleci de lângă ea. Pe măsură ce momentul naşterii se apropie, este posibil ca ea să fie îngrozită şi să aibă nevoie de tine ca să o încurajezi şi să îi spui ce opţiuni are. Încearcă să îţi păstrezi calmul şi să fii flexibil şi sensibil la nevoile partenerei tale.

O să fac faţă?

Nu este neobişnuit ca bărbaţii să îşi facă griji că ar putea să leşine sau să li se facă rău în sala de naşteri. Este puţin probabil însă că oricare dintre aceste lucruri să se întâmple, când vine momentul.

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

Sarcinile prin empatie – unii bărbaţi se implică emoţional atât de mult în sarcina pertenerei lor şi în travaliu, încât încep să împărtăşească unele simptome fizice. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de couvades – cuvânt care se traduce prin “a cloci”, şi este de obicei un răspuns simpatetic provocat de identificarea unui bărbat cu partenera lui. Aceşti bărbaţi pot lua în greutate, se pot constipa şi pot suferi de greţuri matinale. Dacă ai astfel de simptome, cere sfatul unui specialist.

Comments

comments