România înmiresmată: destinaţii cu flori

In vacanta

Dacă reuşeşti să ajungi în Pădurea de liliac de la Ponoarele, în rezervaţia cu bujori din Munţii Măcinului sau în poienile cu narcise, nu rupe florile, oricât de mare ar fi tentaţia! Priveşte-le, miroase-le şi lasă-le acolo unde sunt. Nicăieri nu le este mai bine decât la ele acasă, sub cerul liber, blând mângâiate de vânt, hrănite de ploaie şi încăzite de soare. Şi-apoi, nimic nu este mai trist decât să vezi cum un lan de flori este hăcuit de oameni din dorinţa de a face bucheţele, coroniţe sau pur şi simplu pentru a păstra o amintire. Să nu uităm că o amintire poate fi păstrată şi printr-o fotografie.

Pădurea de liliac de la Ponoarele

La sfârştiul lunii aprilie, Ponoarele încep să se înmiresmeze hipnotic. Înfloreşte liliacul, un prilej bun (dar nu singurul!) pentru a vizita această regiune. În fiecare an aici are loc, de obicei în prima săptămână din luna mai, Sărbătoarea liliacului. În afară de frumoasa Pădure de liliac, alte obiective turistice de bifat în zonă mai sunt: Bisericuţa de sub Stei, Peştera Bulba, Podul lui Dumnezeu, Zătonul Mare şi Zătonul Mic, Peştera Ponoarele, Câmpurile de lapiezuri, Cheile Băluţei. Pădurea de liliac este arie protejată prin lege, prin urmare, evitaţi să rupeţi liliacul! Ca să ajungeţi aici, se pleacă din centrul comunei Ponoare, pe Valea Morilor, urmând firul apei şi urcând apoi pe Dosul Mare până în Valea Prislopului. Traseul este marcat turistic. De-a lungul traseului, se mai pot admira moara Crăcucenilor şi bisericuţa de sub Stei.
Cum ajungi la Ponoarele: Comuna Ponoarele se află la 5 km de Baia de Aramă (jud. Mehedinţi). La Baia de Aramă ajungi de la Târgu Jiu (45 km) sau din oraşul Motru (30 km). Pentru mai multe informaţii despre traseu, intraţi pe site-ul oficial al comunei, www.ponoare.ro, secţiunea „Cum ajung?“.

Poienile cu narcise

În România există mai multe poieni cu narcise, unele mai accesibile, altele mai izolate. Narcisei i se spune în diferite feluri, în funcţie de zonă şi de modul omului de a-şi reprezenta lumea: stânjen alb, zarnacadea, cocoară, coprină, luşcă, nevestică, unguroaie. Însă termenul de narcisă pare să le întreacă pe toate. Asta poate şi datorită legendei din spatele ei. Fiul râului Cefis şi al nimfei Liriope, Narcis a fost adorat de nimfa Eco. Răspunsul lui Narcis nu a fost la fel, iar Eco şi-a luat zilele. Drept pedeapsă, zeii l-au condamnat să se îndrăgostească de propria-i imagine, reflectată în oglinda unei ape. Chinuit că nu putea ajunge la tânărul din apă, s-a stins de durere şi a căzut în apă: în locul respectiv, a apărut o floare, narcisa. Cea mai întinsă poiană cu narcise de la noi (400 ha) se află în Ţara Făgăraşului, în Dumbrava Vadului, unde, în luna mai, se desfăşoară şi un Festival al narciselor. În Vlăhiţa, la o distanţă de 5 km de Lobogo (jud. Harghita), se ascunde o altă poiană, mai mică decât cea din Dumbrava Vadului (cu 100 ha). Altele mai sunt în Apuseni, pe Vârful Negrileasa (în masivul Trascău), şi în Sinaia, pe Valea Rea.
Cum ajungi în Poiana cu narcise din Sinaia: trebuie să ajungi în primul rând în Sinaia, mai exact în zona gării, punctul de unde pleacă traseul; după calea ferată, se intră pe un drum forestier (Valea Rea), se parcurge drumul, se iese pe firul văii, iar la un moment dat, în faţă apare Baiul Mare cu narcise.

Rezervaţia de bujor românesc din Munţii Măcinului

Munţii Măcinului sunt cei mai vechi munţi din România, iar natura a făcut aici adevărate magii. Una dintre minunile zonei este Rezervaţia de bujor românesc. Atenţie cum călcaţi! Sunt şanse să vă întâlniţi pe drum cu ţestoase dobrogene de uscat, pentru că tocmai au ieşit de la hibernare. Revenind la poienile cu bujor românesc, aflăm de pe pagina de călătorii cartitaplimbareata.ro, cum ajungem exact la ele: „(…) trebuie să urmezi traseul Cozluk, ce porneşte din satul Greci. Traseul circuit (punct roşu) are o lungime de 16 km şi urcă pe versantul vestic al Munţilor Măcin. Traseul se poate scurta cu câţiva kilometri buni pentru că, din satul Greci, prima porţiune din drum, care urmăreşte conturul muntelui până la intrarea efectivă pe poteca de pădure, se poate parcurge şi cu maşina“.
Cum ajungi în Munţii Măcinului: se ia bacul de la Brăila, se merge spre Măcin, se trece de Carcaliu şi se ajunge în satul Greci, punctul de plecare spre Parcul Naţional Munţii Măcinului.

Foto: www.pixabay.com, cartitaplimbareata.ro