Sănătatea copilului se pregătește în primii ani de viață

nutritie-noiembrie-2015

De-a lungul deceniilor s-au susținut afirmații referitoare la caracterul consumatoriu de tipul „mai multă carne, mai multă sănătate”, sau ”mai mult zahăr, mai multă energie”, dar creșterea alarmantă a numărului de boli degenerative a tras un semnal de alarmă asupra nutriției deficitare, care este încurajată mai ales în țările industrializate. Astfel trebuie îndepărtată așa-zisa dietă mediteraneană, care trebuie înlocuită cu cea veche a legiunilor romane sau a cetățenilor din țările mai puțin bogate, formată din cereale integrale, verdețuri și legume care rareori este completată cu carne sau cu dulciuri doar la petreceri importante, și care conține foarte puțină sare și puține grăsimi. Această dietă este cea mai potrivită pentru primul an de viață al copilului tău.
Trebuie să fii foarte atentă să nu îți slăbești copilul expunându-l de mic (chiar și cu alimentația artificială) riscului de apariție a ateroscrelozei, diabetului zaharat, gutei (din cauza excesului de proteine animale). Acestea, precum alte boli sunt stâns legate de o alimentație deficitară. Este foarte adevărat că și alți factori participă la favorizarea acestor boli (cum ar fi stresul, abuzul de medicamente sau impunerea nediferențiată a vaccinărilor), dar unul dintre factorii determinanți este consumul precoce și în exces de proteine animale, de zahăr și grăsimi, în special cele tratate industrial.
La toate acestea se adaugă substanțele chimice (mirosuri, gusturi, coloranți artificiali, conservanți) din biscuiți, înghețată, gustări, sărățele, așa cum este scris și pe ambalaje sunt folosite radiațiile și căldura pentru a păstra verdețurile și fructele, pentru a steriliza diferitele alimente (cum ar fi mierea), pentru a împiedica râncezirea grăsimilor.
A mânca sănătos
A mânca sănătos nu este bine doar din punct de vedere fizic, mâncarea biologică, netratată cu substanțe chimice are un conținut foarte mare de nutrimente. Este într-adevăr fundamentală și pentru dezvoltarea unui echilibru psihic optim. Un organism care nu este hrănit constant cu alimente gata pregătite se îmbolnăvește mult mai rar.
Copiii care se îmbolnăvesc frecvent, care sunt atipici, nervoși, fără poftă de mâncare, agitați, hiperactivi, care se trezesc des noaptea și care plâng adesea, instabili emoțional, foarte capricioși pot să prezinte aceste probleme deoarece li se administrează o hrană care produce tulburări și la nivel cerebral.

Text: Irina Coprinsu
Sursa: Grazia Honegger Fresco- „Avem un copil! ”, Editura All

Comments

comments