Sângerări în timpul sarcinii

sarcina_18

Aproximativ una din patru femei se confruntă cu sângerări vaginale în timpul sarcinii. Acestea pot varia, de la mici pete pe lenjeria intimă, până la pierderi substanţiale de sânge, care necesită tratament de urgenţă la spital. Deşi este foarte important să tratezi cu seriozitate orice fel de sângerare apărută în timpul sarcinii, cel puţin 90% din cazuri sunt inofensive pentru sarcină.

Sângerările la începutul sarcinii (înainte de săptămâna 12)

Micile sângerări sau petele de sânge pe lenjeria intimă, apărute în primele săptămâni de sarcină, sunt frecvente, însă acest lucru nu înseamnă că există o problemă. Unul dintre semnele după care ar trebui să te ghidezi este intensitatea durerii care însoţeşte sângerarea. Sângerarea fără dureri nu reprezintă un motiv atât de mare de îngrijorare ca sângerările însoţite de durere în partea inferioară a abdomenului şi/sau dureri de spate care durează mai multe ore.
Dacă prezinţi o sângerare vaginală, medicul te va supune unui control medical amănunţit. Este posibil să faci o ecografie abdominală sau să ţi se facă analize de sânge, pentru a măsura nivelul hormonului de sarcină – gonadotropina cerionică placentară (HCG). Pe măsură ce sarcina înaintează, nivelul de HCG creşte, astfel încât acesta va fi monitorizat. De multe ori nu se poate identifica nicio cauză clară a sângerării şi sarcina continuă fără nici un fel de problemă. Puţine femei se confruntă cu sângerări pe toată perioada sarcinii, fără o cauză clară.

Sângerările de implantare

Ocazional, cam la 10 zile de la concepţie, poate apărea o mică sângerare vaginală care poate dura 24-48 ore, în momentul în care ovulul fecundat se implantează în peretele uterin. Acesta este un proces natural şi nu ar trebui să te îngrijoreze.

Sângerări din cauze hormonale

Unele femei au o uşoară sângerare, în săptămânile 4-8 de sarcină, exact în perioada în care ar fi trebuit să aibă menstruaţie. Acesta este motivul pentru care unele femei nu îşi dau seama că sunt însărcinate.

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

 

Ectropion cervical
Sângerările în prima perioadă a sarcinii pot fi provocate de un aşa-numit ectropian cervical, care poate apărea atunci când celulele mucoasei interne a colului uterin se extind către suprafaţa acestuia şi se inflamează. Sângerarea poate apărea după un contact sexual, deoarece colul uterin este mai moale şi mai sensibil în perioada sarcinii. În situaţia în care nu apare o infecţie, ectropionul cervical nu îţi va afecta sarcina.

Comments

comments