Sărbătorile în familie

educatie-dec

Celebrarea sărbătorilor este foarte importantă chiar dacă evenimentul este periodic şi are reguli stricte. Pentru copii, ceremonialul este indispensabil: tradiţiile, ceremoniile le conferă siguranţă, îi protejează. Este foarte bine dacă stabileşti care sunt sărbătorile pe care le celebraţi şi regulile pe care le veţi păstra pentru anii ce vor veni.
Să ne gândim, de exemplu, la împodobirea bradului, la pregătirea sfintei iesle, ouălor de Paşte, la petreceri familiale şi sociale… la un an plin de ocazii de sărbătoare.
Pe lângă sărbătorile tradiţionale şi solemne, fiecare familie are sărbătoarea ei, un eveniment în particular.
Chiar şi copilul mic poate să sărbătorească evenimente speciale: prima noapte la bunici singur, prima ieşire cu bicicleta, primirea unui hamster, etc. Nu îi lua bucuria de a sărbători.
Pentru bunicii noştri nu era dificil să pregătească un Crăciun minunat. Astăzi, magazinele oferă o mare varietate de jocuri şi jucării care să corespundă ideilor mamei, tatălui şi copilului care vor să aibă tot ce le place. Părinţii trebuie să se gândească bine la lucrul pe care trebuie să-l dăruiască, pentru a nu-l acoperi cu prea multe daruri, şi în acelaşi timp să nu-l dezamăgească.

Şi cum facem cu Moş Crăciun?

De la începutul lunii decembrie, aproape pe fiecare stradă găsim câte un om bătrân cu barbă albă, cu îmbrăcăminte şi cu scufie roşie. Moş Crăciun se poate întâlni peste tot, nu mai este o figură magică, care ajunge în casă pe coş. Curiozitatea confruntărilor cu acest personaj nu trebuie oprită, şi din această cauză este bine să încerci să nu eviţi întâlnirile cu diferiţi Moş Crăciuni.
Bucuria aşteptării Crăciunului nu trebuie subestimată. De exemplu, de ce să nu iei cu tine copilul atunci când vrei să cumperi bradul? Decorarea lui cu beteală şi globuri colorate îl fascinează la fel cum, de fapt, ne fascinează şi pe noi, dacă nu ţinem cont de ideea de comercial a noţiunii de Crăciun.

Crăciunul nu înseamnă TV. Creează un program de sărbători de aşa natură încât să nu laşi ca televizorul să fie regele Crăciunului. Adevăratul spirit al acestei sărbători nu are nici o legătură cu mesajele şi tipurile de programe ce se difuzează pe posturile de televiziune în zilele de Crăciun. Fii selectivă cu privire la cât de mult timp petreceţi în faţa televizorului, şi cât fără TV. Găseşte un echlibru!

Comments

comments