Sarcina falsă: ce este şi de ce apare

Deşi este extrem de rar întâlnită, sarcina falsă există. Se mai numeşte „sarcina fantomă“ şi vine din grecescul pseudocyesis („pseudo“ înseamnă fals, iar „kyesis“, sarcină).

Sunt cazuri în care femeile pun stările de greaţă şi senzaţia de oboseală pe seama existenţei unei sarcini, fără ca acest lucru să se întâmple în realitate. Este o interpretare greşită a simptomelor, motivaţia principală fiind dorinţa puternică de a avea un copil. Oricât de bizar ar suna, fenomenul există. Iar manifestărilor amintite li se pot adăuga lipsa menstruaţiei, creşterea în volum a abdomenului, a sânilor şi a nivelului de hormoni, ba chiar şi secreţia de colostru. Care este explicaţia?

Creierul răspunde dorinţelor intense

Cauza adevărată poate fi reprezentată, în anumite cazuri, de o afecţiune fizică sau mentală. Tumorile ovariene şi tulburările depresive, de exemplu, pot duce la creşterea nivelului de hormoni, dar şi la încetarea menstruaţiei. De cele mai multe ori cauza intră în sfera tulburărilor psihosomatice. Pe scurt, dorinţa de a deveni mamă este atât de puternică, încât creierul va proceda ca atare: va crea modificările corpului specifice gravidităţii. Contextul acestor tulburări poate fi pierderea multiplă a sarcinilor precedente sau dispariţia partenerului de viaţă.

Autosugestia, factorul decisiv

Autosugestia poate avea, în consecinţă, un rol decisiv, iar asta se întâmplă în special în cazul persoanelor care încearcă de multă vreme să aducă pe lume un copil. Se instalează o stare de panică, de iritare şi, în consecinţă, de stres. Emoţiile intense alterează funcţia neurohormonală, afectând glanda hipofiză, şi duc, prin urmare, la creşterea nivelului de hormoni. Funcţia hipotalamusului are şi ea de suferit, induce modificări hormonale care imită sarcina. Cât despre rotunjirea abdomenului, ea are loc în principal din cauza retenţiei de gaze.

Emoţiile negative pot duce la aceleaşi simptome

La polul opus, pseudosarcina poate apărea şi în rândul femeilor care nu îşi doresc un copil şi cărora le este foarte teamă să devină mame. Este vorba de cele care sunt la începutul vieţii sexuale ori nu au experienţă suficientă, au avut o relaţie cu un partener considerat nepotrivit sau şi-au înşelat iubitul/soţul. Oricare ar fi contextul, teama, emoţia negativă intensă, le provoacă simptomele. Stresul acţionează asupra hipotalamusului şi a sistemului endocrin, ducând la manifestările tipice unei sarcini reale.
Ce sunt hipofiza şi hipotalamusul
Numită şi mica glandă endocrinică, hipofiza se află în partea anterioară a creierului, sub hipotalamus, de care este suspendată prin tija pituitară. Poate fi sediul tumorilor, benigne cele mai multe. Poate secreta în mod exagerat hormoni sau, dimpotrivă, le poate diminua numărul sau este responsabilă de insuficienţa antehipofizară, motivul întârzierilor de creştere şi a deficitelor în hormoni sexuali. Hipotalamusul reprezintă regiunea centrală a diencefalului situată la baza creierului (sub talamus şi deasupra hipofizei). Este responsabil de controlul secreţiilor hormonale hipofizare şi de controlul activităţii sistemului nervos vegetativ. Ne dăm seama că secreţiile hipotalamice se opresc atunci când tumoarea creşte sau are loc un deficit hormonal (paloarea, astenia, absenţa scurgerilor menstruale).

Asemănări frapante

O curiozitate referitor la sarcina falsă este că ea poate apărea şi în rândul animalelor, la căţele, de exemplu. Se numeşte „gestaţie falsă“, perioadă în care căţeaua îşi face un cuib unde adună jucării pe care le consideră ca fiind puii ei, mamelele se tumefiază şi secretă lapte. Devine agresivă atunci când cineva încearcă să se atingă de jucării, pentru că simte nevoia să le apere. „Gestaţia falsă“ se întâmplă în cazul femelelor neîmperecheate.

Concluzii

Dacă în trecut „sarcina fantomă“ era mai des întâlnită, azi a devenit din ce mai rară datorită testelor de sarcină. Cât despre mişcările fetale pe care pacienta susţine că le simte, acestea sunt, în realitate, mişcări peristaltice intestinale sau contracţii involuntare ale musculaturii abdominale. Mişcările peristaltice sunt mişcări de contracţie, urmate de o relaxare periodică, a musculaturii stomacului şi intestinului, care se propagă sun formă de unde şi face ca alimentele să fie împinse de-a lungul tubului digestiv.

Consilierea psihologică

Atunci când, în urma unui test de sarcină o femeie care s-a recunoscut ca „victimă“ a unei sarcini false, nu poate accepta realitatea, recomandabil este ajutorul specializat. Consilierea psihologică îi va fi de folos, de asemenea şi susţinerea familiei şi a partenerului.

Ştiai că…

… Regina Maria Tudor a crezut de două ori că este însărcinată? A fost al patrulea monarh al dinastiei Tudor, după regina neîncoronată Lady Jane Grey şi predecesoare a reginei Elisabeta I. Există speculaţia că denumirea „Bloody Maria“ („Maria cea sângeroasă“) şi-ar avea originea în comportamentul ei agresiv, după ce a aflat că nu este însărcinată şi, prin urmare, că nu are un moştenitor. Iată cum „sarcina fantomă“ a bântuit şi casele mai mari!

Surse documentare: reginamaria.ro, mamicamea.ro, sfatulmedicului.ro