În sarcină scăpăm de fumat!

sarcina-14

“În decursul celor 3 ani de sesiuni, s-a întâmplat să vină în sesiune și femei gravide. Noi nu punem accent pe motivele pentru care nu ar trebui să fumezi, că le știe toată lumea, ci ne axăm pe cele pentru care, totuși, fumăm.” Este ușor să sfătuiești pe cineva să se lase de fumat, este și mai ușor să judeci o gravidă care renunță greu sau deloc. Iată ce ne-a povestit Diana Vasiliu, terapeut Allen Carr despre dedesubturile renunțării, din toate punctele de vedere.

1. Bună Diana, spune-ne despre tine și experiența Allen Carr. Cum a început totul?

A început cu mine fumând. Am fost fumătoare timp de 11 ani și nu mă vedeam eliberându-mă prea curând. De fapt, la vremea respectivă nici nu vedeam lăsatul de fumat ca pe o eliberare, ci ca pe o pierdere. Văzusem de jur împrejur oameni care deveneau triști, nervoși, teribil de angoasați când încercau să se lase de fumat și nici prin gând nu-mi trecea să experimentez și eu aceleași stări. Însă, ce-mi doream cu adevărat era să fumez mai puțin. Fumam aproape 3 pachete zilnic și pe lângă aspectul financiar al problemei (mi-am făcut odată socoteala și reieșise că suma dată pe țigări era cât o rată la bancă), mi se părea urât pentru o femeie să fumeze atât de mult. După cum vezi, mă interesa fița, nu sănătatea sau viitorul copiilor mei. La vremea aceea încă nu-i aveam. Dar, în apărarea mea, aveam doar 27 de ani atunci.

2. Cum a fost renunțarea?

Incredibil de ușoară. Mi-a ieșit în cale Metoda Allen Carr. Am înțeles cu ce „se mănâncă” fumatul, ce stă în spatele fiecărui fum pe care-l tragem, ce-i cu gândurile care ne populează mintea înainte de a aprinde o țigară, iar în momentul în care înțelegi toate lucrurile astea și le accepți adevărul, nu-ți mai dorești să pui țigara în gură. Și o faci în mod firesc, fără să te agăți de resurse epuizabile de voință, fără să iei medicamente care au efecte adverse, fără să apelezi la adjuvanți nicotinici, care mai mult accentuează problema, nu o rezolvă. Eliberarea se face 100% rațional, ajutându-ne de mintea asta grozavă care ne-a fost dată. Dar sigur, trebuie să parcurgi 3 pași pentru asta: să înțelegi, să accepți și să respecți niște instrucțiuni simple. Și iată-mă plecată într-o zi de acasă, fumătoare, cu 3 pachete în geantă, ajungând apoi în aceeași seara, nefumătoare, fără nici o problemă, încântată de noul statut. Mi s-a părut extraordinară transformarea asta atât de rapidă și de profundă, încât mi-am dorit să pot da mai departe „miracolul”. Așa mi-a venit ideea de a aduce și la noi sesiunile de terapie antifumat, marca Allen Carr, unde, aproape săptămânal, participă oameni care, asemeni mie, vin dimineața fumători și pleacă seara nefumători.

3. Cum ți-a venit ideea de-a veni în ajutorul viitoarelor mame într-o problemă atât de delicată?

În decursul celor 3 ani de sesiuni, s-a întâmplat să vină în sesiune și femei gravide. Noi nu punem accent pe motivele pentru care nu ar trebui să fumezi, că le știe toată lumea, ci ne axăm pe cele pentru care, totuși, fumăm. Cu toate astea, uneori, ceilalți participanți la sesiune transmit fără intenție un mesaj negativ, prin care, din dorința de a responsabiliza gravida, îi subliniază importanța de a se lăsa de fumat. De parcă biata femeie nu știe și nu i s-a mai spus asta! Oricât încerc eu ca terapeut să stabilesc un cadru de non-judecată, empatic, plin de înțelegere, unii oameni pur și simplu nu-i pot oferi graviduței înțelegerea de care are nevoie într-o perioadă atât de delicată. Moment în care, gravida începe să se apere puternic (e perfect îndreptățită), dar zidurile de apărare pe care și le construiește acolo, în sesiune, nu țin la distanță doar emoțiile și vorbele celor din jur, ci și informațiile pentru care a venit! Sau, varianta b – se închide în sine și nu mai pot comunica cu ea. Motiv pentru care m-am gândit – ce-ar fi să creăm un spațiu distinct, dedicat exclusiv femeilor gravide, în care să organizăm sesiuni numai pentru ele, ca să eliminăm din start astfel de „frecușuri”? Dubla mea calitate – de fostă fumătoare și de fostă gravidă, îmi permite să înțeleg mentalul femeii însărcinate care fumează și să-i ofer empatia de care are atât de multă nevoie! Le invit, așadar, pe femeile gravide, la sesiunile de terapie antifumat dedicate exclusiv lor, care se întâmplă lunar la sediul Fundației Crucea Albă. Să mă contacteze pentru detalii, apelând la datele de contact de pe www.allencarr.ro.

4. Ce așteptări ai de la aceste terapii pe care le vei susține exclusiv cu gravide?

Nu am foarte multe. Știu, din experiența lucrului cu fumătorii, că drumul decizional este relativ lung. De la primul „vreau să mă las de fumat”, până la pasul concret, e cale lungă. Iar femeia gravidă tocmai timp nu are! Sunt atâtea lucruri de făcut, informații de aflat, evenimente de planificat, încât gândul de a scăpa de fumat rareori este dezbătut mental în mod real. Dar tocmai acest stres pe care fumatul îl presupune și care este inutil (e o mare iluzie să crezi că țigara te ajută să gestionezi stresul mai bine – din contră, îl accentuează!) ar fi grozav să dispară. Așa încât, eu le stau la dispoziție cu lămuriri, informații, orice le este necesar ca să ia decizia asta mai repede decât ar veni ea în mod normal.

5. Crezi că vor fi receptive la mesajele tale?

În primă fază nu. Îmi amintesc de mine, când fumam, că nu voiam să mi se spună nimic în legătură cu fumatul. Lăsatul de fumat e o decizie atât de intimă și nu vrem să se bage nimeni între noi și țigara noastră. Dar cred că atunci când își vor deschide mintea suficient cât să accepte că iată, există o cale prin care poți scăpa de fumat într-un mod elegant și simplu, vor dori s-o facă. Intenția mea în această etapă este ca informația să ajungă la cât mai multe viitoare mămici. Pur și simplu să afle că există un spațiu în care se pot simți ocrotite, în siguranță, spațiu care să le ofere eliberarea de care au nevoie. Nu pentru copiii lor, ci pentru ele. Ca să scape de sentimentele negative care le bântuie, să scape de tot zgomotul mental pe care fumatul îl induce, zgomot de care nu avem nevoie niciodată, darămite într-o etapă atât de aparte cum este sarcina.

6. Ce sfaturi din experiența personală le oferi?

Să-și dozeze cu cap energia. Să păstreze o bucățică și pentru ele, oricât ar fi de mic copilul. Este vital pentru o navigare ușoară în primul an cu copil mic. De multe ori, în sesiunile de suport, vin mame care mărturisesc că s-au reapucat de fumat numai pentru acele 5 minute de singurătate, pe balcon. Locul de fumat devine un loc frecventabil, pentru că acolo sunt ele, libere, fără copil, fără obligații. Ori, tocmai acolo e problema! Femeia nu vrea să fumeze, ci pur și simplu are nevoie de detașare și de momente pentru ea însăși. Sunt clipe extrem de prețioase, care-i oferă seva necesară pentru a continua în ritmul accelerat pe care viața cu un nou născut îl impune. Și atunci, hai să ne luăm energie din altceva, dătător de energie, nu care să sece și mai mult puținele rezerve. Vorbim și despre asta în sesiune.

7. Care este mulțumirea ta la sfârșitul zilei?

Că pot să combin munca de zi cu zi cu a avea grijă de copiii mei. Iar în privința muncii mele, mă bucur nespus că nu fac rău în lume. Nu știu cât bine reușesc să fac, dar cu certitudine știu că nu fac rău prin munca mea.

8. Tu cum reușești să faci față? Ai doi copii, un soț și o casă de întreținut!

Greu, normal! Am ajutor. Cred foarte mult în zicala „E nevoie de un sat ca să îngrijești un copil” și deși nu am un sat, ci doar o mătușă care stă cu copiii, și părinții care vin frecvent, eu sunt mulțumită. „Satul” îți dă ocazia ție, mama, să te regenerezi. Și să te întorci la copil cu energie pozitivă. Și muncesc. Așa am reușit să navighez, cred eu onorabil, până acum.

Comments

comments