Sarcina şi durerile de spate

sfatul_medicului_40

Ce anume cauzează durerile de spate?

O întrebare prezentă pe toate buzele femeilor însărcinate, care probabil găsesc o cauză în uterul crescut sau în schimbările hormonale, pentru durerile de spate care tocmai au apărut în viaţa lor.
Uterul în creştere schimbă centrul de greutate şi slăbeşte muşchii abdominali, ceea ce duce la schimbarea posturii şi la apariţia unei presiuni pe spatele tău. Durerile de spate pot apărea însă şi din cauza presiunii pe un anumit nerv. Pe lângă toate acestea, greutatea în plus înseamnă multă “muncă” pentru muşchii tăi şi presiune pe articulaţii, de aici şi durerile de spate pe care le simţi la finalul zilei.

„În timpul sarcinii, pot apărea diverse probleme la nivel musculoscheletal.
Greutatea fătului, lipsa exerciţiului fizic, modificările ligamentare induse de hormonii secretaţi în timpul sarcinii, determină frecvent apariţia durerilor de spate şi la nivelul articulaţiilor. Activitatea fizică în timpul sarcinii este importantă pentru a menţine tonusul muscular!
Îţi aminteşti de vremea în care pentru orice problemă în timpul sarcinii era recomandat repaosul complet la pat? Uit-o! Nu numai că nu există un suport ştiinţific pentru a susţine această recomandare, dar chiar s-a demonstrat că se asociază cu creşterea riscurilor pentru diverse patologii, în special creşte riscul apariţiei trombozelor.
Discută cu medicul tău despre tipul de activitate fizică permisă şi încurajată în timpul sarcinii! Înotul este o formă grozavă de activitate fizică în timpul sarcinii! Da, ştiu, este încă frig şi lucrul acesta este dificil de făcut pentru o parte dintre voi! Alternative la fel de bune? Yoga şi pilates!
Masajul este iar o soluţie! Făcut de un specialist care colaborează frecvent cu mămicile în devenire.”
Dr.  Virginia Lazăr

SFAT

Tot ce trebuie să ştii e că nu eşti singura care trece prin ceva similar! Mai mult de o treime din femeile însărcinate experimentează dureri de spate, la un anumit moment. Cel mai adesea, durerile apar în ultimele luni de sarcină sau se intensifică pe măsură ce sarcina înaintează în vârstă. Unele femei susţin ca durerile persistă şi după naştere, dar această afecţiune se rezolvă de la sine în câteva luni.

Reţine că schimbările hormonale în sarcină îţi slăbesc ligamentele şi articulaţiile care ataşează osul pelvian de coloana vertebrală. Acest fapt te poate face să te simţi instabilă şi poate cauza durere când mergi, stai pe loc pentru perioade mai lungi, te întorci de pe o parte pe alta în pat, sau încerci să ridici anumite lucruri.

Comments

comments