Sarea în bucatele bebeluşului

nutritie

Suntem avertizaţi tot timpul că excesul de sare dăunează grav sănătăţii. Şi dacă nouă, ca adulţi, ne face rău, evident efectul negativ asupra copiilor este cu atât mai mare. La bebeluşi o cantitate mare de sare este sinonimă cu probleme la rinichi, creşterea tensiunii arteriale sau tulburări de alimentaţie. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol spun că, spre deosebire de laptele matern care are doar 15 mg de sodiu la 100 ml, laptele de vacă, de exemplu, are 55mg/100 ml (necesarul zilnic de sare până la vârsta de 12 luni este de 400mg). Specialiştii britanici au constatat că 70% din grupul de aproximativ de 1200 de copii în vârstă de opt luni analizaţi de ei, aveau o dietă bogată în sare din cauza alimentelor procesate şi a laptelul de vacă.

De ce este important să se evite cantităţile mari de sodiu atunci când vine vorba de alimentaţia copilaşului? Sarea poate duce la apariţia unor probleme de sănatate, cum ar fi hipertensiune arterială sau probleme de rinichi. După ce organismul extrage din mâncare toate substanţele nutritive de care are nevoie, reziduurile sunt trimise în sânge. Dacă rinichii nu reuşesc să îndepărteze aceste reziduuri, ele se acumulează în sânge şi dăunează organismului. Rinichii separă substanţele chimice precum sodiul, fosforul şi potasiul, apoi le retrimite în circuitul sanguin. Astfel, rinichii reglează nivelul acestor substanţe în sânge. Orice exces poate fi dăunator. Organismul unui bebeluş este fragil, iar rinichii sunt printre cele mai vulnerabile organe.

Cei mici nu se nasc cu ”plăcerea” de a mânca sare, însă dacă sunt obişnuiţi cu ea, vor vrea din ce în ce mai mult. În plus vor căpăta dependenţă de mâncarea nesănătoasă, ceea ce va creşte simţitor riscul de a dezvolta boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare şi chiar cancer. Dacă la consumul excesiv de sare se va adăuga şi lipsa de exerciţii fizice, atunci vom avea de-a face şi cu probleme legate de obezitate.

Când se poate adăuga sarea în alimentaţia copilului:

Sarea se va adăuga în cantităţi mici în alimentaţia copilului după vârsta de un an. De exemplu, unele reţete cer o anumită cantitate de sare: supele, tocanele, chiar şi unele prăjituri. De obicei, în acestea se adaugă ½ linguriţă de sare. În aceste cazuri, nu este vorba de o cantitate mare, care să dăuneze grav sănătăţii bebeluşului. În plus, sarea este „răspândită” într-o cantitate mare de hrană.
Cel mai important este să se evite asezonarea hranei cu sare.
Bebeluşii alăptaţi îşi iau cantitatea necesară de sodiu din laptele matern. Laptele formulă conţine de asemenea cantitatea optimă de sodiu. Sarea se găseşte şi în fructe, legume, apa plată din comerţ etc. Ca urmare NU este necesar să adaugi sare în mâncărica bebeluşilor mai mici de un an.

Comments

comments