Scaunul de maşină: de ce şi cum

promo-kinderkraft

Este foarte important ca micuţii tăi să fie în siguranţă atunci când merg cu maşina. Acesta e un lucru care nu poate fi contestat de nimeni. Chiar dacă preferi să nu te gândeşti la asta, chiar dacă vrei să fii optimistă, chiar dacă spui că gândurile negative atrag lucruri negative, totuşi e bine să te asiguri că în cazul unui accident copilul tău este cât se poate de protejat.
Studiile arată că micuţii care nu călătoresc în scaune de maşină sunt de 4 ori mai predispuşi la răni serioase în timpul unui accident, fie el şi unul uşor. Şi dacă asta nu e de ajuns, părinţii care îşi transportă copiii sub 3 ani în braţe, riscă amenzi serioase.
Scaunele de maşină sunt împărţite în mai multe categorii, unele dintre ele fiind combinate (de ex, grupa 1-2): grupa 0 (de la naştere la 10 kg, aprox 12 luni), grupa 0+ (de la 3 la 12 kg), grupa 1 (de la 9 la 18 kg), grupa 2 (de la 15 la 25 de kg), grupa 3 (de la 22 la 36 de kg). În afară de scaunele de maşină propriu-zise, mai există şi înălţătoarele, utilizate până când copilul creşte suficient şi poate folosi centura.
Cum ştiu că am instalat corect scaunul copilului meu? Ai dreptate să te întrebi asta, din moment ce experţii estimează că circa 95% din scaunele de maşină sunt instalate incorect.

Uite câteva sfaturi utile:

Asigură-te că scaunul este în locul potrivit.

Cel mai sigur loc pentru a plasa scaunul de maşină este în locul din centru de pe bancheta din spate, unde copilul este cel mai bine protejat în cazul unui impact lateral. Înainte de a instala scaunul, citeşte cu atenţie instrucţiunile.

Blochează uşile şi geamurile din spate!

Odată instalat scaunul, asigură-te că ai blocat uşile cu ajutorul butonului amplasat pe interiorul portierei. Pentru un plus de siguranţă, blochează şi accesul copiilor la geamurile electrice din comenzile maşinii.

Obişnuieşte-ţi copiii de mici cu regula: centura de siguranţă se poartă pe toate scaunele!

Asigură copilul cu centura oferită de scaun, iar dacă este necesar, petrece şi centura maşinii prin lăcaşurile speciale din scaunul pentru copil. Iar înainte să plecaţi la drum, mai asigură-te încă o dată că totul este instalat corect şi copilul poate călători în siguranţă. Centura NU este opţională pentru copii, ci obligatorie!

Comments

comments