Schimbatul scutecelor

sugar-august-2016-1

Vei petrece mult timp schimbând scutece, fiindcă bebelușul tău va urina și defeca de multe ori de-a lungul zilei și nopții. S-a estimat că un copil are nevoie în medie de 6000 de scutece de la naștere până când va învăța să folosească olița.

Scutecele

Pe piață există atât scutece de unică folosință, cât și scutece textile lavabile și, dat fiind că scutecele vor juca un rol important în viața ta în următorii câția ani, este important să alegi tipul care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață. Cele de unică folosință au o capacitate de absorbție mai mare, mențin pielea bebelușului mai uscaată și sunt mai comode, dar pe termen lung sunt mai scumpe decât cele textile, reutilizabile, trebuie clătite, sterilizate, spălate și uscate. Cu acestea din urmă poate fi necesar să folosești chiloți de plastic sau șervețele de protecție suplimentare, deși există modele cun un strat exterior plasticizat. Unor părinți le place să folosească alternativ scutece textile și de unică folosință.
În general, un nou-născut poate avea nevoie de până la 12 scutece pe zi, dar acest număr scade la circa șapte în primul an și la circa cinci când mai crește.
Dacă intenționezi să folosești scutece textile, este bine să speli scutecele noi înainte de a le folosi. Nu folosi balsam de rufe, căci poate face scutecele mai puțin absorbante. Totuși, poți pune o jumătate de ceașcă de oțet alb în ultima apă de clătire.

Cum schimbi un scutec

Ștergerea zonei acoperite de scutec se face la fel în ambele cazuri. Folosește tampoane de vată, un prosopel moale umezit sau șervețele umede pentru bebeluși pentru a îndepărta resturile de scaun sau de urină uscată de pe piele.
Dacă folosești o cremă (sau un unguent) pentru a preveni iritațiile de scutec, aplic-o pe suprafețele care vor veni în contact direct cu scutecul, pentru că acestea riscă să fie cele mai afectate.
O atenție specială trebuie acordată igienei când schimbi scutecul unei fetițe. Se recomandă ștergerea ”din față spre spate”.

Creme, unguente și pudre

Când schimbi scutecul bebelușului, ar trebui să aplici o cremă sau un unguent pe zona acoperită de scutec? Teoretic, oricare dintre ele creează o barieră împotriva agenților iritanți care provoacă eritem fesier (iritație de scutec). Deși acest lucru este logic, nu există dovezi că un anumit produs este mai bun decât altul similar. Totuși, esste clar că pudrele pentru bebeluși nu formează o barieră și nu constituie un mod eficient de a îndepărta umezeala din zona acoperită de scutec.

Sursa: ”Mama și copilul- Ghid de creștere a copilului mic”- Dr. A.J.R. Waterston

Comments

comments