Scopul consulturilor prenatale

sfatul-medicului-46

Consultul prenatal are două roluri principale: acela de a ne asigura de buna creştere şi dezvoltare fetală şi de a supraveghea adaptarea mamei la modificările fizice şi psihice care apar în timpul sarcinii.

Când ar trebui făcută prima vizită la medic?

Ideal, prima vizită la obstetrician trebuie făcută când menstruaţia a întârziat cu aproximativ o săptămână de la data aşteptată. Acest aspect este deosebit de important, deoarece se confirmă diagnosticul de sarcină, se stabileşte cu cea mai mare acurateţe vârsta sarcinii şi se localizează sarcina. Sarcina extrauterină implică cu totul alt tratament şi acesta trebuie început rapid.

Ce cuprinde primă consultaţie?

La prima vizită, se vor discuta aspecte legate de istoricul menstrual, istoricul obstetrical, de antecedentele personale medicale şi chirurgicale şi va fi făcut un examen fizic. Astfel, în baza acestor lucruri, putem încadra gravida într-o grupă de risc. Evaluarea riscului este importantă, pentru a depista încă de la început gravidele care vor avea nevoie de o supraveghere mai frecventă.

Se recomandă analizele iniţiale!

Standard – acestea sunt reprezentate de grupa de sânge şi Rh, hemogramă, transaminaze, uree, creatinină, sumar de urină, urocultură, glicemie, culturi din col, teste pentru sifilis, HIV şi hepatită şi se verifică titrul anticorpilor împotriva Rubeolei.
În funcţie de caz, se recomandă şi testare pentru varicelă, toxoplasmoză şi infecţia cu citomegalovirus şi se evaluează funcţia tiroidiană.
Femeilor cu istoric sugestiv pentru trombofilie sau cu antecedente personale sau familiale de boală trombembolică le sunt indicate investigaţii specifice.
Se stabileşte intervalul de timp în care trebuie efectuat bitestul. Acesta combină evaluarea ecografică a embrionului cu teste de sânge (PAPP-A şi HCG) pentru a calcula riscul bebeluşului de a fi afectat de sindromul Down sau sindromul Edwards. În urma acestui test, se stabileşte un risc, ce poate fi mare, mediu sau mic. Bitestul nu poate stabili diagnosticul de trisomie 18 sau trisomie 21. Dacă riscul este apreciat ca fiind mare, atunci se va indica amniocenteza, care poate stabili diagnosticul.
Se discută despre alimentaţia optimă, activitatea fizică din timpul sarcinii, despre viaţa sexuală şi modificările fiziologice care apar pe parcursul sarcinii. Gravidei îi sunt indicate semnele de alarmă, ce ar trebui să o aducă imediat la doctor. Acestea sunt durerile pelvine, sângerarea pe cale vaginală, febră, frisonul.

Comments

comments