Scurt tratat despre iubire

Cum suntem văzuți în ochii celorlalți? Dar în ochii copiilor noștri? Uneori ne este suficient să auzim un „Te iubesc, mami!“ sau „Te iubesc, tati!“ și nu mai avem nevoie de nici o demonstrație profundă ori extinsă a iubirii. Aceste cuvinte ne sunt de ajuns. Însă reușesc copiii să exprime în totalitate ceea ce gândesc printr-o formulare sugestiv afectivă? Sau este doar exteriorizarea unei stări de moment? În nici un caz nu, nu este doar exteriorizarea unei stări de moment. Pentru că ei asociază tandra declarație cu experiențe bune din trecut sau prezent, cu faptul că mami și tati le-au fost alături, le-au oferit siguranța de care au avut sau au nevoie, confortul, liniștea. Dar copiii (la fel ca adulții!) știu să își exprime dragostea și în alte moduri, nu doar prin vorbe: mici fiind, țipă de bucurie când își văd părinții, li se cuibăresc în brațe, le oferă cadouri făcute de ei, desene. O mărturie autentică despre dragoste este și „Interviul special“. Sentimentul este reciproc și se poate intui doar uitându-vă la imaginile din pictorialul foto: Antoaneta Istrate își iubește fiul adoptat, iar Alexandru o iubește pe „mami de suflet“. „Știe că are o mămică de burtică și o mămică de suflet. Știe că mama este cea pe care o chemi când te doare și când îți este greu. Fie că e bunică, mătușă sau altcineva. Este cea de care are nevoie un copil“, ne-a spus ea. Și ne-a spus totul!
Revenind la întrebarea inițială din editorial, „Cum suntem văzuți în ochii celorlalți?“, un răspuns interesant ar putea veni din partea specialiștilor. Să luăm ca exemplu articolul de la rubrica „Sarcină“, „3 momente magice din timpul sarcinii“. Prima mișcare a fătului este unul dintre ele, stârnește emoții puternice, emoții care sunt o dovadă de iubire din partea mamei. „Această primă mișcare din picioruș deschide o nouă etapă în sarcină: aceea a comunicării. Din acest moment, atât viitoarea mamă, cât și viitorul tată pot stabili o relație cu bebe; sarcina este concretă, iar copilul, prezent cu adevărat“, explică Myriam Szejer (psihanalist).
Și pentru că dragostea trece prin stomac, încheiem scurtul tratat despre iubire cu o invitație care ne lasă deja gura apă și ne deschide apetitul de experimente culinare. Ați încercat vreodată tarta cu cireșe și fistic? Este absolut delicioasă, iar dacă vă întrebați ce caută fisticul în această combinație, răsfoiți rubrica „Rețete“! Veți găsi aici și alte preparate la fel de apetisante, inspirate din fructele verii și din… iubirea noastră pentru voi, dragi cititori ai revistei „Copii și părinți“!

Cu drag(oste),
revista „Copii și Părinți“

Comments

comments