Semne care arată că vine bebe

Faptul că burtica crește din ce în ce mai mult în ultima lună este un semn că bebe se pregătește să se nască; de fapt, totul „lucrează“ pentru marele eveniment. De la începutul acestei luni până în ziua în care vei deveni mamă, copilul tău ar putea lua un kilogram sau chiar mai mult. Tot acum, la începutul acestei luni, plămânii lui produc o substanță numită surfactant, care îi permite să respire normal și care ajută plămânii să rămână umflați. Odată apărut surfactantul, el este practic pregătit să se întâlnească cu mami. Poziția lui se schimbă, „alunecă“ mai jos în abdomen sau în pelvis, cu capul în jos (lucru ce se poate întâmpla înainte de naștere sau după ce începe nașterea). În luna a noua, aproximativ 97% din copii se așază în poziție vertex (cu capul în jos).

Schimbările fizice.

Tot înainte de naștere, sarcina apasă din ce în ce mai tare pe organe, respirația devine mai grea, buricul este mai proeminent, iar plimbările la toaletă mai dese. Gleznele, picioarele și mâinile se umflă mai tare.

Ștergerea colului uterin.

Colul uterin se află deasupra vaginului. La majoritatea femeilor, el este ușor de palpat, în cazul altora, însă, este localizat mai sus de vagin, în spatele creștetului copilului (poziția se numește cervix posterior), fiind prin urmare mai dificil de palpat. Ștergerea colului uterin înseamnă subțierea lui – cu cât se șterge mai mult, cu atât devine mai moale și mai scurt. Când acesta este fin și începe să se subțieze, este pregătit practic pentru naștere. În procente, ștergerea lui se traduce, de exemplu, în termenii următori: 30% = cu o treime mai scurt decât înainte de sarcină. Pentru a se dilata/ deschide, trebuie să fie șters 100%. Alte exemple: ștergere 50% = dilatație 1 cm, ștergere 100% = dilatație 7-10 cm.

Dilatația cervicală.

Se întâmplă rar ca dilatarea colului uterin să înceapă cu mult înaintea nașterii, în special atunci când e vorba de primul copil. Cu toate astea, orice dilatare de după 37 de săptămâni este considerată firească. Odată ce dilatația măsoară 10 cm, colul este 100% dilatat, moment care coincide cu etapa de împingere. Deoarece capul copiilor diferă ca mărime, 10 cm este o dimensiune aproximativă.
Important! Nu împinge nesupravegheată, ci doar sub îndrumarea medicului/ moașei, pentru a nu risca rupturi necontrolate ale colului uterin sau ale altor părți moi. Înălțimea prezentației. Prezentația este partea cu care fătul se prezintă la nivelul strâmtorii superioare, mai exact locul unde se află partea corpului copilului, în funcție de pelvis. Dacă fruntea este la același nivel cu protuberanțele osoase interioare ale oaselor pelvisului (osul ischion), este așezat în pelvis, la poziția 0. Dacă este la 1 cm deasupra osului ischion, este în poziția -1. Tipurile de prezentație sunt: craniană, pelvină și transversă. Când o altă parte a corpului în afară de cap este pregătită pentru a intra în canalul de naștere, este vorba de o malpoziție sau malprezentație (așezare defectuoasă). Copilul poate fi adus în poziția normală (cu capul în jos, bărbia în piept și picioarele în sus) cu ajutorul medicului. „Manevra poartă numele de versiune cefalică externă, când medicul obstetrician va încerca să întoarcă bebelușul prin mișcări pe care le exercită asupra abdomenului gravidei. Manevra presupune operațiuni de palpare a burticii pentru a identifica locul unde stă capul bebelușului și piciorușele sale, după care urmează executarea unor manevre pentru ca fătul să fie adus într-o poziție corectă“, informează copilul.ro, în articolul „Ce poți face dacă bebelușul nu este poziționat corect în burtică“. Găsiți aici mai multe detalii!

Travaliul: câte etape are

În general, travaliul durează între 14 și 24 de ore (în majoritatea cazurilor și în special la femeile care nasc pentru prima dată). Această perioadă conține patru stadii, fiecare dintre ele cu caracteristicile lui: ștergerea și dilatarea, expulzia, eliminarea placentei, post-partum imediat. Corpul funcționează înainte de naștere ca un motor: trebuie să se încălzească pentru intra în viteză, proces care ține între 8 și 12 ore. Dacă nu există complicații, nașterea naturală nu ar trebui să fie o sursă de panică.

Ce spune OMS despre nașterea prin cezariană

OMS este prescurtarea de la „Organizația Mondială a Sănătății“, WHO în engleză (acronimul denumirii World Health Organization), cu sediul central la Geneva. A fost înființată pe 7 aprilie 1948 și are în prezent 193 de state membre. Rolul Organizației este de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob. Conform OMS, cezariana este eficace pentru a salva viața mamei și a nou născutului, însă doar în situații în care ea este justificată printr-o recomandare medicală. Studiul complet îl puteți găsi pe site-ul oficial, www.who.int. Surse documentare: Tori Kropp – „Sarcina ta pas cu pas“ (Ed. Polirom, 2009), copilul.ro

Chiar dacă perioada premergătoare nașterii este cea mai epuizantă, profită de timpul acesta și gândește-te că după sosirea copilului, orele de somn vor fi numărate, iar timpul petrecut alături de partenerul tău din ce în ce mai redus. Așa că, pe cât posibil, odihnește-te, consumă mâncăruri ușoare, profită de acest timp din plin.