Sfaturi în timpul sarcinii

mit-sau-realitate-mai

Atunci când eşti însărcinată, o să auzi cu siguranţă o grămadă de sfaturi, de la o mulţime de binevoitori – unele pot fi de-a dreptul amuzante. Probabil că l-ai auzit şi pe acesta: dacă e burta rotundă, e fată, dacă e ovală, e băiat! Sigur, sunt caraghioase, dar pe vremea mamelor noastre nu existau ultrasunete.

Mit: Mănânci pentru doi

Ai vrea să mai iei o porţie în plus de cartofi sau de îngheţată? Nu te grăbi! Da, mănânci pentru doi – dar asta nu înseamnă că e necesar să mănânci cât pentru doi adulţi! O femeie obişnuită are nevoie de circa 300 de calorii în plus pentru a-i asigura o creştere armonioasă micuţului din burtică. Acestea sunt echivalentul unei jumătăţi de sandviş sau al unui pahar cu lapte.
În mod normal ar trebui să acumulezi între 11,5 şi 16 kg în timpul sarcinii, dacă eşti supraponderală, atunci ar trebui să iei aproximativ 7 până la 11 kilograme.

Mit: Evită să îţi vopseşti părul

Nu e nevoie să îţi asortezi rădăcinile negre cu hainele pentru maternitate. Chimicalele din vopseaua de păr se absorb prin piele doar în cantităţi minime, ce nu-i pot face rău bebeluşului. Totuşi, mirosurile puternice eliberate de chimicalele din cosmetice pot produce greaţă unor graviduţe mai sensibile. Aşa că foloseşte-le într-un spaţiu larg şi aerisit.
Dacă eşti foarte îngrijorată, poţi amâna vopsitul până intri în al doilea trimestru de sarcină. De asemenea, poţi evita vopselele cu amoniac. În timpul sarcinii, părul se schimbă mult. Aşa că e posibil ca produsele care înainte funcţionau de minune, acum să nu mai aibă aceleaşi rezultate.

Mit: Cofeina este strict interzisă

Îţi place să bei o ceaşcă de cafea dimineaţa? Multe femei însărcinate au această plăcere, dar li s-a spus să renunţe la cofeină pentru că le-ar putea cauza un avort spontan, naştere prematură sau că încetineşte dezvoltarea bebeluşului. Dar, se pare că nu există nici o legătură între consumarea de cofeină şi naşterea prematură. De asemenea, dacă o femeie însărcinată bea mai puţin de 200 ml de cafea pe zi, nu există nici o dovadă clară a riscului de avort spontan sau a unui bebeluş nedezvoltat corespunzător. Aşa că fii prudentă! Bucură-te de plăcerea dimineţii, dar nu ieşi din limitele recomandate.

Comments

comments