Siguranţa este pe primul loc!

editorial-iulie-2015

Vara ne jucăm şi ne distrăm cel mai mult, iar copiii noștri simt asta din plin atunci când îi introducem în taina datului pe tobogan sau săritului în bazinul de înot. Eu nu vreau să mă gândesc la ce-i mai rău înainte de-a pleca de acasă, însă întotdeauna pun siguranţa pe primul plan, fie că plec doar până în parc, fie că merg cu familia într-o vacanţă mai lungă. Anul trecut, o prietenă a întâmpinat cu cel mic, în vacanţa de vară la mare, o enterocolită. Nu-i de mirare că micuţul ei nu mai mânca, ba chiar voma totul şi se deshidrata. A fost nevoie de medic şi de câteva zile pentru ca totul să ia sfârşit. Virusul circulă, iar micuţii sunt cei mai vulnerabili. Şi uite aşa, un virus a stricat o vacanţă frumoasă, dar trebuie să ştii că nu numai o astfel de situaţie, precum o boală, poate distruge o dispoziţie bună.

Studiile arată că un copil din cinci (sub vârsta de cinci ani) se îneacă anual într-o piscină gonflabilă. În această situaţie, ce poţi face? Părerea mea este că pentru cât timp micuţul se joacă în piscina gonflabilă, poţi lăsa telefonul de-o parte şi orice altă distracţie. Poţi sta suficient de aproape de copil, încât în caz de urgenţă să îl poţi atinge sau prinde uşor. Iar când terminaţi cu joaca, goleşte pisicina de apă şi treceţi la următoarea activitate.

Încă o situaţie care mă îngrozeşte numai când aud de ea, este aceea de a-ţi lăsa copilul singur, pe bancheta din spate a maşinii, în timp ce mergi “un pic” până la cumpărături. Vara, temperatura resimţită în maşină poate ajunge foarte rapid până la 60 de grade Celsius, şi este total interzis să laşi un copil într-un asemenea mediu, iar să-l laşi nesupravegheat este şi mai periculos. Chiar dacă mergi să plăteşti combustibilul, ia copilul cu tine.

Dacă vorbim de toboganele din parc – e un vis! Dar poate fi un vis urât, când, din prea multă grijă, aluneci pe tobogan cu copilul în braţe. Poate nu realizezi, dar rişti să-l accidentezi mai degrabă făcând asta, decât lăsându-l singur şi supraveghindu-l în timp ce alunecă.

Vara este un sezon frumos, când toată lumea se simte relaxată şi se comportă ca atare. Încearcă să nu fii prea relaxată, să ai grijă în permanență de micuţul tău, cu atât mai mult cu cât faceţi mai multe activităţi în spaţiu deschis şi este mai greu de supravegheat. Ideea este că cel mic nu trebuie scăpat din ochi, însă nici sufocat. Lasă-l să se simtă confortabil şi nu-i interzice să se joace într-un loc anume, doar dacă acea activitate nu-i poate, cumva, face rău.

 

Text: Lucia Bobi

Comments

comments