În siguranţă, la serviciu!

sarcina-14

Cu excepţia câtorva profesii solicitante din punct de vedere fizic sau de mare risc, este cât se poate de sigur pentru majoritatea femeilor însărcinate, care nu au complicaţii, să continue să lucreze. Şi există moduri de a îmbunătăţi confortul la serviciu. Multe femei consideră munca o distragere binevenită de la neplăcutele simptome ale sarcinii. Şi, dacă vrei să reiei serviciul după naştere, echilibrul din această perioadă dintre solicitările profesionale şi cele fizice specific sarcinii, este un bun exerciţiu pentru continuarea carierei după ce vei avea copii.
Adaptarea programului
Vorbeşte cu angajatorul cât mai curând după ce ai aflat că eşti însărcinată, pentru a vedea cum îţi poate fi mai uşor la serviciu. Dacă se poate, fă-ţi un program mai flexibil, pentru a nu fi afectată de oboseală sau de greţurile matinale. Trebuie să-ţi faci timp pentru controalele prenatale. Dacă serviciul este foarte solicitant din punct de vedere fizic, medicul te va sfătui să faci schimbări radicale. Dacă lucrezi multe ore în picioare sau cu materiale periculoase, ai dreptul să-i ceri angajatorului să îţi aducă un ajutor sau să işi dea alte îndatoriri.
Reducerea stresului
Graba de a termina lucrul la timp, apropierea termenelor-limită sau lucrul până târziu pot agrava simptomele sarcinii, făcându-te să te simţi obosită. Dacă este posibil să nu poţi face prea mult pentru a reduce stresul inerent serviciului – de exemplu, nu poţi schimba termenele–limită sau evita reclamaţiile clienţilor, totuşi poţi să îţi schimbi atitudinea faţă de serviciu. Nu uita că pe primul loc este copilul, iar pentru binele copilului, dar şi pentru binele tău, încearcă să elimini stresul suplimentar. De exemplu, deleagă sarcinile cât de des posibil şi învaţă să spui “nu” când ţi se cere să lucrezi peste program, să călătoreşti prea mult sau să fii excesiv de serviabilă. Fă multe pauze în timpul zilei, plimbându-te şi întinzându-te dacă stai prea mult timp la birou, sau aşezându-te cu picioarele ridicate, dacă serviciul presupune să stai în picioare.
Cum decizi când să te opreşti
Dacă sarcina evoluează fără complicaţii, nu există niciun motiv medical de întrerupere a serviciului până la naştere. Deşi cele mai multe femei se simt prea epuizate pentru a mai continua să lucreze după ce au intrat în luna a opta, decizia de a întrerupe serviciul este una personală. Unele femei se simt bine dacă îşi păstrează activitatea zilnică; altele simt nevoia să se oprească în ultimul trimestru. Dacă simţi nevoia să întrerupi serviciul mai devreme decât ai plănuit iniţial, discută cu angajatorul dacă nu ai putea lucra cu program redus în ultimele săptămâni de sarcină.
Uneori, în timpul sarcinii, apar complicaţii în urma cărora este indicat să reduci efortul sau să încetezi complet serviciul. De exemplu dacă ai hipertensiune sau dacă sunt probleme în dezvoltarea copilului, medicul îţi poate recomanda să întrerupi serviciul.
Îndatoririle zilnice
Gândeşte-te la ceea ce faci în fiecare zi. Te expune vreuna din îndatoriri riscului de rănire sau de îmbolnăvire? De exemplu, dacă lucrezi la computer, poziţia incorectă poate agrava durerile de spate provocate de sarcină, în timp ce folosirea prelungită a mouse-ului sau a tastaturii poate creşte riscul de a face sindromul de tunel carpian. Ambele riscuri pot fi reduse prin adoptarea unei poziţii corecte şi prin utilizarea unui echipament adecvat, dar şi prin folosirea suporturilor pentru braţe. Solicită angajatorului o evaluare a postului tău de lucru. Dacă serviciul implică ridicarea sau transportul unor obiecte, ai grijă să ridici corect şi evită să transporţi obiecte grele. Dacă serviciul implică statul îndelungat în picioare, fă pauze dese, pentru a micşora riscul de umflare a picioarelor şi de apariţie a venelor varicoase.
Echipamentul folosit
La birou, este puţin probabil ca echipamentul folosit să fie periculos. Unele femei sunt îngrijorate că monitorul computerului ar putea emite radiaţii dăunătoare. Studiile au arătat însă că nivelurile de radiaţii sunt mult sub limitele internaţionale de siguranţă. De asemenea nu s-a dovedit că ar fi vreo legătură între folosirea telefonului mobil şi riscul de îmbolnăviri.
În unele industrii însă, riscurile depind şi de tipul de activitate. Gândeşte-te, în special, la agenţi chimici sau biologici, cum ar fi medicamentele, probe de laborator sau pesticide. Acestea sunt dăunătoare pentru femeile însărcinate, aşa că ia toate măsurile necesare pentru a evita contaminarea. Dacă vreo maşină pe care o foloseşti te expune unui risc – de exemplu, metalele grele din procesul de fabricare a semiconductorilor, întreabă dacă nu ai putea fi mutată la un alt post de lucru, pe durata sarcinii.

Sursă: „Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

Evită pericolele! Întrucât există o mare varietate de profesii, iar sarcinile sunt extrem de diferite ca evoluţie, este posibil să fie nevoie să verifici chiar tu dacă la locul de muncă există factori de risc specifici. Interesează-te la Inspectoratul pentru protecţia Muncii sau consultă recomandările pentru Protecţia Muncii. La primul control prenatal, discută cu medicul despre activitatea pe care o faci.

Comments

comments