Singur la copii: cum e să fii, ca tată, părinte unic

Unii au ales să devină tați singuri, alții nu au avut opțiune. Oricare ar fi contextul, situațiile în care copiii sunt crescuți doar de tați sunt din ce în ce mai numeroase. În România, poveștile lor nu sunt foarte cunoscute, peste ocean, însă, familiile în care tatăl este părinte unic continuă să crească de la an la an.

Au rămas fără mamă, dar nu ai nimănui

Despre tații care își cresc singuri copiii auzim destul de rar, de obicei cu ocazia sărbătorilor, când sunt promovate campaniile umanitare. Ei există însă și în restul anului, iar mulți sunt exemple de devotament și dăruire pentru familiile lor. Unul ar fi Traian Popescu, care locuiește în Târgu Cărbunești, județul Gorj. A devenit tată singur după ce soția lui a murit la nașterea ultimului copil. Crește opt suflete, băieți și fete între 6 și 22 de ani, iar ajutorul în creșterea lor vine din partea Florentinei, fata cea mai mare, ajutată la rândul ei de surorile mai mici. „Dimineața mă trezesc la șase, îi pregătim pentru școală, îi spălăm, îi pieptănăm, le pregătim pachetele“, spune ea, într-un interviu publicat pe stiri.tvr.ro. După ce a rămas fără soție, autoritățile au încercat să-i ia pe cei mici în plasament, din cauza banilor puțini și insuficienți pentru a le asigura traiul zilnic. Povestea lui Traian Popescu este cunoscută de oamenii din zonă, astfel că, la sfârșitul anului trecut, pompierii de la ISU Gorj s-au mobilizat și le-au construit o bucătărie, le-au dăruit mâncare și telefoane pentru a putea comunica între ei.

La 22 de ani, a decis să-și crească singur fiica

Un alt exemplu vine din Londra. Este tot un român, dar cu un destin mai optimist. „Sunt tatăl unei domnișoare, sunt fericit și cred că acesta este cel mai frumos proiect din viața mea, care mă face să mă simt împlinit“, spune Cristian Stîncanu. Articolul despre Cristian Stîncanu a fost publicat pe site-ul dupa35.com și face parte din proiectul Corina Ozon Connection, al cărui moto este „Oamenii sunt legați între ei prin povești. No matter the distance, there are connections“. La 22 de ani a luat decizia de a-și crește singur fetița. „Am stat nopți întregi întins pe jos în garsoniera mea, împreună cu un copil de 7 luni citind cărți, încercând să aflu mai multe despre ce trebuie să faci ca să fii un bun părinte“, își amintește el. Acum este stabilit în Londra și conduce proiectul My Romania Community – Centru comunitar de informare pentru români, care derulează activități și acțiuni menite să îndrume românii aflați la începutul emigrării în Marea Britanie. Cât despre relația cu fiica devenită între timp domnișoară, se află în stadiul de trecere de la statutul de părinte la cel de prieten și susținător, pentru că, spune el, „trebuie să lăsăm copiii să prindă aripi și să zboare“.

A fi tată singur vs a fi mamă singură

În America, numărul familiilor în care mama sau tatăl este părinte unic continuă să crească. Chiar dacă peste ocean majoritatea copiilor sunt crescuți fie de ambii părinți, fie de mamă, faptul că tații cu rol de părinte unic sunt din ce în mai numeroși reflectă o schimbare uriașă în evoluția societății. Raportat la anii trecuți, din ce în ce mai mulți bărbați luptă să obțină custodia copiilor lor, iar instanțele judecătorești sunt din ce în ce mai deschise să le-o acorde. „Există diferențe profunde referitor la comportamentul parental, între mamele singure și tații singuri. De exemplu, tații sunt mai înclinați să joace jocuri sau să facă sport cu cei mici, pe când mamele să cânte împreună cu ei. De asemenea, tații singuri tind să fie mai puțin încrezători în ei, ca părinți, decât mamele singure“, spune Mikaela Dufur, profesor de sociologie la Brigham Young University și autoarea unor studii despre copiii crescuți de părinți singuri (sursă: www.deseretnews.com). În ciuda acestor diferențe, Dufur concluzionează, în urma propriilor cercetări, că implicarea taților singuri în creșterea și educația copiilor este la fel de intensă, ca și în cazul mamelor singure. Și tot ea mai precizează: „în medie, copiii din familii monoparentale (mamă singură/ tată singur) nu o duc/nu se descurcă la fel de bine ca cei din familiile biparentale“.

Mărturiile unor tătici singuri:
„Uneori, joc rolul mamei. Azi, fiica mea mi-a dat cu ojă unghiile.“
„Prietenii mă întreabă de ce nu îmi găsesc o femeie. Ca tată singur mi-e teamă că nu voi găsi niciodată persoana potrivită care să-i pună pe primul loc pe copiii mei și-apoi pe mine.“
„Am o fetiță de 1 an și sunt tată singur. De fiecare dată când plânge, o pup pe obrăjori până începe să râdă. Trebuie să-i ofer o porție dublă de dragoste: din partea mea și din partea mamei ei, plecată într-o lume mai bună.“

Foto: pixabay

Comments

comments