Somnul la copii și femeile însărcinate (partea II)

Cum ne ajută, concret, un consultant certificat, în cazul în care avem probleme cu somnul, ne spune Mona Ciurezu, psihoterapeut şi specialist în somnul copilului şi al adultului:

Revista „Copii și Părinți“: Cum influențează calitatea somnului uitatul la TV, statul pe laptop, tabletă sau smartphone? Mulți părinți îi lasă pe cei mici ca să se liniștească…

Mona Ciurezu: Expunerea la ecrane de foarte mici influenţează în primul rând nivelul de melatonină. Lumina albastră a ecranelor este mare inhibitor de melatonină, cu efect direct asupra somnului, atât ca durată, cât şi din punctul de vedere al calității. În al doilea rând, influenţează nivelul de dopamină. Dacă până la vârsta de 2 ani, când creierul copilului creşte exponenţial şi ajunge la 90% din greutatea lui de adult, expunem copilul la ecrane, nivelul de transmiţători şi, implicit, modul său de funcţionare pot fi afectate pe termen lung. Copilul se va aştepta la recompensa imediată, ceea ce influenţează atenţia, răbdarea şi concentrarea pe termen lung. În plus, este important să definim ce este această liniştire. Dacă cel mic plânge şi îl pun la tabletă ca să stea liniştit, acolo este vorba, de fapt, despre o distragere a atenţiei, ceea ce nu ajută la dezvoltarea corectă a emoţiilor pe termen lung. Practic, îl încurajăm pe copil să fugă de propriile emoţii, când ei ar avea nevoie de noi să le fim alături când trăiesc acele emoţii, nu să le oprim.

Când este recomandat ca un părinte să apeleze la un specialist în somn? În ce situație?

Decizia de a colabora cu un consultant pentru somnul copilului nu este uşoară. Mulţi părinţi se gândesc că problema va trece la un moment dat sau că toţi părinţii se confruntă cu asta, că este de la sine înţeles că trebuie să faci sacrificii ca mamă. Poate se gândesc că pot citi diverse informaţii legat de această problemă sau chiar cărţi care le vor da SOLUȚIA. Eu pot spune însă că un Consultant Certificat în somnul copilului îi poate învăţa cum să pună bazele sănătoase ale somnului copilului lor şi cum să-l înveţe să lege ciclurile de somn pentru a ajunge să doarmă toată noaptea. Dacă apelează la consultant când bebeluşul este mai mic, acesta îl poate ajuta să prevină problemele de somn. Dacă au trecut deja de primele 4 luni, consultantul îl poate învăţa cum să-l ajute pe copil să-şi găsească abilitatea de adormire. Numai aceasta îl va face să aibă un somn de o calitate și de o cantitate mult mai bune.

Care sunt, concret, beneficiile?

Conform Family Sleep Institute, institutul unde am obţinut certificarea de consultant specialist în somnul copilului, există 5 beneficii de bază în angajarea unui consultant în somnul copilului:

1. Cunoştinţele şi experienţa lui vor ajuta familia să găsească planul cel mai bun care să se potrivească filosofiei de parenting pe care o au, stării fizice şi emoţionale ale copilului, tipologiei acestuia şi altor variabile care trebuie luate în considerare.

2. Consultantul este în măsură să ajute familia să-şi atingă obiectivul şi să-i ajute pe membrii acesteia să rămână motivaţi pe toată perioada implementării planului. Acest lucru este foarte greu pentru familiile care fac „sleep training“-ul singuri, mai ales că apar mereu întrebări, dileme la care au nevoie de răspuns şi este foarte greu să găsească singuri răspunsurile.

3. Consultantul poate face ajustări ale planului, la nevoie.

4. Consultantul se poate asigura că atât nevoile de masă, cât şi cele de somn sunt împlinite.

5. Consultantul educă familia nu doar cum să ajungă la nişte obiceiuri sănătoase de somn, dar şi cum să le păstreze, să aibă parte de nopţi odihnitoare.

Este posibil să ai parte de un „sleep training“ de succes dacă citești o carte și pui în practică ce ai învățat?

Da, este posibil. Cu toate acestea însă, de cele mai multe ori, părinţii sunt atât de obosiţi din cauza lipsei somnului, încât le este foarte dificil să pună piesele cap la cap şi să afle ce anume i se potriveşte copilului lor şi stilului lor de parenting. În plus, cărţile nu-ţi pot oferi ajutorul unu la unu, intervenţia personalizată pe care un consultant ţi le poate oferi. Eu îmbin ceea ce am învăţat cu propria experienţă şi cu experienţa dobândită în ultimii 5 ani de zile ca specialist în somnul copilului. Le pot oferi variante diferite de a învăţa copilul să adoarmă singur. Îi pot ajuta să găsească planul care li se potriveşte cel mai bine stilului lor şi temperamentului copilului lor. Și, nu în cele din urmă, îi pot ghida la fiecare pas al planului şi le voi oferi răspunsuri pentru dilemele şi temerile pe care le au în procesul de schimbare.

Ce cursuri sau seminarii organizați în perioada următoare?

Organizez periodic sesiuni live pe grupul de Facebook pe care îl administrez, „Bebe Doarme Grup“. Intenționez să iniţiez și un program online, unde cei interesaţi vor putea urmări materialele în ritmul propriu şi când vor avea nevoie.

Comments

comments