Somnul în sarcină

sfatul-medicului-46

Cum să-ţi găseşti poziţia ideală pentru un somn liniştit, să te obişnuieşti cu ideea de urinări dese şi, în general, să poţi dormi bine până dimineaţa, în timpul sarcinii? Aceasta este o întrebare la care majoritatea gravidelor, care întâmpină probleme de somn, caută un răspuns.
Bineînţeles că te aşteptai ca lipsa de somn să vină odată cu apariţia bebeluşului, nu înainte! Dar acum poţi să spui că ştii cum este să nu ai un somn bun în timpul sarcinii – este exact ca somnul pe care îl vei avea ca proaspăt părinte. Ba poate că este şi mai greu, având în vedere că nu ai lângă tine un bebeluş drăgălaş care să se cuibărească la sânul tău şi care miroase a lapte.

Probleme de somn în primul trimestru

Problemele de somn în sarcină îşi fac apariţia încă din primul trimestru, odată cu desele vizite la toaletă. Apoi somnul tău de frumuseţe ajunge să se fracţioneze în bucăţi de somn întrerupte de cine ştie ce acţiuni sau gânduri: arsuri, stare de foame, vise sau coşmaruri, cârcei şi, în general, anxietate.

Probleme de somn în cel de-al treilea trimestru

În cel de-al treilea trimestru, exact atunci când ai mai mare nevoie de somn (chiar şi numai pentru faptul că vei deveni curând mămică şi oricum somnul tău nu va mai fi ca înainte), somnul devine chiar şi mai problematic. Ca să nu mai spunem că de acum nici nu te mai poţi întoarce singură de pe o parte pe alta, fără un pic de ajutor sau fără a avea nevoie de cel puţin două minute pentru toată acţiunea. Pe măsură ce sarcina se apropie de final, te vei confrunta cu insomnii tot mai dese. De asemenea tot mai dese vor fi şi vizitele la toaletă pentru a urina. Pe măsură ce uterul tău presează vezica urinară, va deveni o misiune imposibilă faptul de a rezista o noapte întreagă fără a merge la toaletă. Dacă nu ştiai, rinichii tăi pompează acum cu 50% mai mult sânge decât de obicei, şi crează de asemenea o cantitate dublă de urină.

Poziţia ideală pentru somn

Este posibil să nu ai parte de un somn odihnitor şi din cauza faptului că nu ai o poziţie care să te ajute. De exemplu fanele dormitului pe burtă descoperă acum că acest tip de somn este ceva imposibil. În aceeaşi măsură, fanele dormitului pe spate trebuie de asemenea să găsească o altă poziţie ceva mai confortabilă, deoarece se exercită o persiune foarte mare pe cele mai importante vase de sânge. Somnul pe o parte, de preferat pe partea stângă, uşurează cu mult activitatea sistemului tău circulator, deşi dacă nu eşti obişnuită cu această poziţie de somn, poate îngreuna procesul la fel de tare.

Secrete pentru un somn liniştit

Ce poţi face pentru a rezolva problemele de somn în timpul sarcinii? Avem câteva sugestii testate şi adevărate:

Evită cofeina – în toate formele ei, şi da, ne referim aici şi la ciocolată! Însă reţine că acestea nu trebuie consumate în partea a doua a zilei.
Bea cel puţin opt pahare de apă pe zi (dar fă asta în timpul zilei, iar noaptea încearcă să nu consumi lichide, decât dacă ţi-e foarte sete).
Fă mişcare – Încearcă să faci mişcare regulat, în timpul zilei şi chiar seara devreme. O rutină zilnică de gimnastică te va ajuta să ai un somn mai liniştit, dar dacă faci asta înainte de ora de culcare, poate să îţi saboteze somnul, pentru că primeşti foarte multă energie.
O gustare mică – E de preferat să iei o mică gustărică atunci când simţi că îţi este foame, chiar dacă se întâmplă asta înainte de culcare. Vei evita astfel să dai iama în frigider la miezul nopţii. Încearcă să bei un pahar cu lapte cald şi să eviţi cofeina (prezentă nu numai în cafea sau ciocolată dar şi în unele ceaiuri) şi zahărul, pentru că acesta îţi dă energie.
Un duş cald – O baie caldă înainte de somn nu se compară cu nimic şi poate fi aliatul perfect pentru un somn garantat. Efectele calmante pe care le oferă baia caldă se vor resimţi în starea ta liniştită.
Ţine geamul deschis – Atâta timp cât temperatura bună îţi oferă confort. (O femeie însărcinată simte nevoia de o temperatură cât mai joasă). Aerul proaspăt îţi poate aduce somnul mult aşteptat. Iar dacă vremea de afară nu ajută, păstrează în cameră o temperatură cât mai confortabilă pentru tine.
Fă dragoste, dacă îţi doreşti asta şi dacă nu există contraindicaţii, sau cere-i soţului să-ţi facă un masaj (nu uita că este de evitat masajul în zona burticii, însă este ideal masajul în palme şi tălpi.) – se ştie despre ambele că au capacitatea de a relaxa.
Încearcă să te relaxezi – Meditaţia poate reprezenta o soluţie care te ajută la a avea un somn cât mai liniştit. Înainte de somn, vizualizează imagini care te calmează şi respiră cât mai adânc.
Lumina de veghe – Ţine o lumină aprinsă, eventual la baie. Simplul fapt de-a aprinde lumina cand mergi la toaletă, îţi poate strica somnul şi te poate scoate din starea calmă în care intrasei.

Combate insomnia!
Când te pregăteşti pentru somn nu uita că nu există expresia “prea multe perne”. Foloseşte-le ca să te sprijini pe ele, să stai confortabil cu burtica. Dacă totuşi nu merge nicicum, ridică-te şi citeşte o carte sau uită-te la TV, după care încearcă din nou să adormi. De obicei stresul de-a adormi te ţine şi mai mult trează.

Articol realizat cu sprijinul Dr. Virginia Cornelia Lazăr, Medic specialist obstetrică-ginecologie, Spitalul Dr. Ioan Cantacuzino, Bucureşti.

Comments

comments