Somnul în vacanţă!

sfatul-medicului-47

Am 2 copilaşi, un băieţel de 4 ani şi 8 luni şi o fetiţă de 1 an şi 8 luni. Din punct de vedere al somnului, sunt la polul opus. Cel mare are un control intern foarte bine dezvoltat şi, dacă îi este somn, se culcă şi gata, nu contează dacă e lumină sau întuneric (avem poze cu el de la grădi cu capul pe masă sau la spectacol cu educatoarea care îi ţine capul să nu cadă de pe scaun). La cea mică este o altă poveste. Ea nu are un control interior foarte bun şi se lasă stimulată foarte tare de mediu exterior. Chiar dacă îi este somn, se lasă dusă de “val” şi urmăreşte cu mare interes ce se întâmplă în mediul înconjurător.

Ce învăţăminte am avut şi ce teorii mi s-au confirmat în concediu?

Culcarea târzie ce încalcă nevoia de somn poate duce la treziri nocturne şi treziri matinale.

Explicaţia este simplă: cu cât copilul nu se culcă atunci când corpul îi cere, corpul secretă mai mulţi hormoni care îl ţin alert (cortizol şi adrenalină). Gata cu copilul fericit şi „bine ai venit” copil morocănos care te trezeşte noaptea şi dimineaţa mult prea devreme.

Trebuie să ţinem cont de personalitatea copilului.

Dacă copilul este genul care se stimulează mult şi pentru care mediul joacă un rol important în autoreglare, având un control intern cu un nivel scăzut, degeaba ne străduim noi să-l culcăm când şi cum vrem noi. Dacă se stimulează uşor, este bine să-l protejăm de prea mulţi stimuli şi să-i oferim întuneric (atât la somnul de zi, cât şi la cel de noapte).

Ecuaţia cu somnul este un compromis pentru a împlini atât nevoile copilului, cât şi ale părintelui.
Putem face ajustări de program, însă acestea necesită timp şi nu se pot face decât în anumite limite.

În exemplul personal, nu puteam să-i modific ora de culcare cu 2-3 ore, ci cu maximum o oră, cu mare consecvenţă şi răbdare.

Adaptarea nu este grea dacă cel mic şi-a însuşit abilitatea de adormire.

După ce ne-am întors din concediu, în 2 zile eram reglaţi cu programul.

Seara este singurul moment din zi în care copilul poate recupera somnul pierdut.

În primele zile acasă, cerea seara mai devreme la culcare, pentru a putea recupera somnul pierdut în concediu.
Indiferent dacă copilul tău nu doarme noaptea bine, are somnuri scurte ziua, are somnul agitat, are alte probleme de somn sau, pur şi simplu, vrei să înţelegi mai bine cum funcţionează somnul bebeluşului sau copilului; indiferent că vrei să previi probleme de somn sau vrei să rezolvi anumite probleme de somn ale copilului tău, noi te putem ajuta. Află mai multe detalii despre activitatea de consultanţă sau contactează-ne!

www.bebedoarme.ro

Comments

comments