Splendorile Buzăului

in-vacanta-octombrie-2015

După Valea Prahovei și Valea Doftanei, pe care vi le-am propus ca destinație de o zi în numerele anterioare, în luna octombrie facem un popas într-unul dintre cele mai frumoase locuri din România, Vulcanii Noroioși.
Nu sunt unici în lume, dar sunt unici în județul Buzău, care se află destul de aproape de București. Prin urmare, după o călătorie de-o zi, poți rămâne cu amintiri de-o viață. Zonele în care se află sunt cunoscute ca Pâclele Mari și Pâclele Mici, fiind arii protejate încă din 1924, iar distanța dintre ele este de aproximativ doi kilometri. Prin urmare, dacă ajungeți la Pâclele Mari, merită să faceți o vizită și la Pâclele Mici. Astfel, vă veți face o idee clară despre ambele destinații din localitatea Berca, județul Buzău.

Cum ajungi și ce mai poți vedea

De pe șoseaua Colentina, intri pe E85 (drumul care duce spre Moldova), o iei spre Buzău și, la centura Buzăului, spre Nehoiu. Pe traseu vei vedea indicatoare care te vor direcționa spre Vulcani. Ca timp, cu mașina, faci maximum două ore, chiar și mai puțin, în condițiile în care drumul nu este aglomerat. La întoarcere, nu rata Barajul Siriu și Cascada Cașoca. Distanța este de aproximativ 70 km de la Pâcle, iar ruta, DN10. Barajul Siriu are ca detaliu de atracție faptul că este construit din pământ, piatră, steril (n.r.: pământ neroditor) și miez de argilă. Ridicarea lui a durat aproape douăzeci de ani și este al doilea de acest gen din țară, al cincilea din Europa și al doisprezecelea din lume.
Cât despre Cașoca, cel mai bine e să-i descoperiți farmecul la fața locului!

Originea denumirii

Cum ați intuit probabil, denumirea Vulcanilor Noroioși vine, în primul rând, de la faptul că formațiunile respective arată ca niște vulcani, datorită structurii lor conice. Sunt creați de gazele naturale care vin de la peste 3.000 de metri adâncime și care, în drum spre suprafață, trec printr-un sol argilos. Solul argilos se combină cu apa din pânza freatică și, împins de gaze, formează la suprafață acele bolboroseli noroioase reci, și nu fierbinți! Fenomenul este rar, dar nu unic. În afară de Subcarpații de curbură (zona Buzăului), a mai fost semnalat lângă Ocna Sibiului, la Homorod, Bazna, dealurile Transilvaniei, Republica Moldova. Iar în lume, în Siberia și Australia.

Bine de știut!

Dacă pleci cu bebelușul în această excursie de o zi, recomandabil este să ai portbebeul cu tine. În picioare, obligatoriu bocanci, pentru siguranța ta și a micuțului. Terenul arată ca un platou, însă există și porțiuni cu mici denivelări. În cazul în care copiii sunt mai mari, nu-i pierde de sub ochi, pentru a evita eventualele neplăceri. Ca o informație în plus, se organizează multe excursii în această regiune, iar prichindeii par încântați de spectacolul Vulcanilor. Ia în calcul și vremea. Dacă bate vântul, curenții se simt mai puternic, în consecință e bine să ai ceva de pus pe cap.

Cazare și masă
Pensiunea Vulcanii Noroioși
Telefon: 0722.623.021
E-mail: contact@pensiuneavulcaniinoroiosi.ro

Casa Matei
Telefon: 0238.510.830
E-mail: receptie@casa-matei.ro
Hanul Moara Veche
Telefon: 0238.721.262
E-mail: info@hanulmoaraveche.com

Credite foto:
Facebook – Drumeții prin Țara Luanei – Oameni, locuri și povești