Stabilirea unei legături cu cel mic

sugar-2-dec

Pentru unele proaspete mămici, stabilirea unei legături cu bebeluşul începe imediat cum îşi văd copilul pentru prima oară. Pentru altele, sentimentele de dragoste se înfiripă după luni de zile. Poate că ai avut o naştere grea, copilul tău are nevoie de îngrijiri speciale, nu este băiat sau fetiţă, aşa cum ai fi vrut, sau nu arată aşa cum ţi-ai imaginat. Încearcă să vorbeşti despre aceste sentimente cu partenerul tău sau cu o prietenă apropiată. Faptul că vei împărtăşi ceea ce simţi te va ajuta să-ţi atenuezi sentimentul de ruşine sau de vină.
Dificultăţile ocazionale în formarea unei legături cu bebeluşul pot fi semnul depresiei postpartum. Acest lucru ar putea fi greu de recunoscut, chiar de către tine, aşa că este important să discuţi toate sentimentele negative pe care le ai, cu cineva, cum ar fi partenerul de viaţă, medicul de familie sau o persoană apropiată. Primirea ajutorului şi sprijinului de care ai nevoie cât de curând posibil este vitală pentru recuperare.

Acordă-ţi timpul necesar să cunoşti bebeluşul

Aceasta este una dintre cele mai bune modalităţi care te ajută să ai o relaţie apropiată şi tandră cu copilul tău.

Bucură-te de copilul tău.

Nu e nici o grabă. Acestea sunt momente preţioase, aşa că savurează sarcinile fizice zilnice, cum ar fi îmbrăcatul, hrănitul, spălatul şi schimbatul bebeluşului. Minunează-te de corpul lui micuţ, mângâie-l uşor şi ţine-l în braţe – toate acestea te vor ajuta să-ţi dezvolţi sentimentele de protecţie, având de asemenea şi un minunat efect relaxant.

Atinge-ţi copilul.

Contactul la nivelul pielii este una dintre cele mai puternice modalităţi prin care îţi poţi cunoaşte bebeluşul şi te ajută să formezi o puternică legătură emoţională cu el. Rezervă-ţi momente liniştite când îţi poţi ţine copilul la piept şi te poţi bucura de sentimentul de apropiere. Atingerea este una dintre cele mai simple căi de a comunica cu bebeluşul, înainte şi după naştere şi totodată prima cale de comunicare cu nou-născutul. Contactul dintre pielea mamei şi a bebeluşului stimulează eliberarea oxitocinei – hormon prezent la nivelul creierului şi al fluxului sanguin, care ajută la formarea unei relaţii între cei doi. Eliberarea oxitocinei în organism reduce nivelul hormonilor de stres şi are un efect calmant.

Vorbeşte cu copilul tău.

Chiar dacă abia s-a născut, bebeluşul va reacţiona la sunetul vocii tale, întorcând capul, făcând diferite mişcări, sau dând din picioruşe.

Priveşte-ţi copilul.

Când îl ţii în braţe (la o distanţă de 20-25 cm), el poate să focalizeze clar şi te poate privi în ochi.

Sursa: Cum să fii o mamă minunată – Tracey Godrige

Comments

comments