Sterilizarea biberoanelor

promo_56

În primele 6 luni de viaţă ale nou-născuţilor, bacteriile reprezintă un factor de risc, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat. Bacterii periculoase se dezvoltă repede în lapte, iar bebeluşii sunt extrem de vulnerabili.
Din acest motiv este necesar să sterilizăm cu atenţie biberoanele, suzetele sau orice alt accesoriu care intră în contact cu laptele şi cu nou-născutul.
Părinţii de multe ori cred că biberoanele care au fost folosite se spală doar cu apă caldă pentru a fi curate, şi apoi trebuie puse direct într-un sterilizator. Nu este chiar recomandată această metodă, deoarece laptele rezidual, poate rămâne „agăţat” de pereţii biberonului, sau depus în partea de jos a acestuia şi pe tetină, putându-se forma o adevarată cultură de germeni. Prin urmare, este necesar să se spele bine biberonul şi tetina, care poate fi detaşată de biberon. Ar trebui apoi să se spele bine, înainte de sterilizare.

Sterilizarea biberoanelor este recomandată de unii specialişti până când copiii împlinesc 4 luni, după această vârstă este inutil, deoarece ei acum încep să stea pe burtă şi să bage tot ce prind în gură, alţii spun că ar trebui sterilizate până la vârsta de un an. După vârsta de un an, copiii au un sistem imunitar mai bun şi pot face faţă microbilor.

Dacă alăptezi bebeluşul exclusiv la sân, fără să foloseşti lapte praf şi nu foloseşti nici pompa pentru sân, biberonul poate fi scos deocamdată de pe lista lucrurilor de care ai nevoie. Dacă însă foloseşti o pompă pentru sân vei avea nevoie de un sterilizator pentru a menţine obiectele folosite în hrănirea bebeluşului curate şi sterile. Şi suzetele nou-născuţilor trebuie sterilizate. Nu se spală doar în apă fierbinte, pentru că astfel nu toţi germenii pot fi distruşi, ci se şi sterilizează după o spălare atentă înainte.

Metode de sterilizare

Sunt 3 metode principale prin care poate fi  sterilizat biberonul: sterilizarea la rece, cu pastile de sterilizat, sterilizarea cu aburi cu sterilizator electric sau la cuptorul cu microunde sau sterilizarea tradiţională prin fierbere.Toate aceste modalităţi au argumente pro şi contra, însă nu te orienta neapărat după metoda cea mai ieftină. Unele metode sunt mai uşor de folosit, altele au o durata mai mare, sau altele sunt bune pentru mămicile mereu în mişcare.

Comments

comments