Sub lupa adevărului: 3 îndemnuri des întâlnite în creșterea bebelușului

„Ai grijă la cap!“, „Dă-i ceai ca să nu se deshidrateze!“, „Nu e laptele bun, de asta nu ia în greutate!“ – o să auziți destul de des aceste îndemnuri când veți deveni mame, în cazul în care nu le-ați auzit deja. Iată, mai jos, de ce este recomandat să cântărim mai bine sfaturile primite de la cei din jur:

„Ai grijă la cap!“

Iată una dintre replicile frecvente pe care le auzim atunci când vrem să luăm în brațe un bebeluș! Această grijă deosebită, devenită aproape mitică, nu își are justificarea 100%. Nou născutul, odată ce a ieșit din burtica mamei lui, are diverse reflexe neurologice, care se dezvoltă pas cu pas, unul dintre acestea fiind reflexul tonic al cefei. Ușor, ușor, el reușește la vârsta de aproximativ două-trei luni să își poziționeze atât de bine capul, încât și-l va susține singur. Când este foarte mic, iar capul nu suferă mișcări bruște, disproporționate față de axul trunchiului, grija la cap nu ar trebui să reprezinte o preocupare exagerată.

„Dă-i ceai ca să nu se deshidrateze!“

Indiferent că sunt alăptați, hrăniți cu lapte praf sau mixt (lapte matern și lapte praf), în primele 6 luni de viață, până intră în etapa diversificării alimentației, nu ar avea niciun motiv să bea alt lichid decât lapte. Dacă este lapte matern, acesta conține toți nutrienții de care bebe nevoie. Dacă bea formulă de lapte, aleasă împreună cu medicul sau după anumite criterii, nici în acest caz nu are nevoie de alt lichid în afară de lapte, pentru că formulele au o osmolaritate și o compoziție standardizate, corespunzătoare necesarului bebelușului. Osmolaritatea reprezintă concentrația moleculară a particulelor osmotice dintr-o soluție. Este important să nu modificați concentrația recomandată! Orice alt lichid, apă sau „binecunoscutul“ ceai, va umple stomacul și îi va crea falsa senzație de sațietate, păcălind creierul, nu îi oferă nutrienții necesari dezvoltării lui și, mai mult, mesele de lapte vor avea de suferit – bebe va mânca prost și starea lui generală riscă să aibă de suferit. În cazul în care, între mese, primește ceai sau apă (apa nu are nicio valoare nutritivă – proteine, calorii, glucide, lipide), stomacul se umple, trimite spre creier semnalul de sațietate, foamea dispare, iar bebe nu va mai mânca sau va mânca prost masa de lapte. La fel se întâmplă și în cazul ceaiului, cu diferența că senzația de sațietate se instalează mult mai rapid, din cauza unui „cusur“ principal: ceaiul este un lichid dulce; chiar dacă nu e îndulcit, el este dulce doar din plantele pe care le conține (orice plantă are glucoză, fructoză). Ceaiul nu îl ajută nici să-și facă masa musculară, nici să-și dezvolte oasele sau celulele nervoase. În concluzie, în primele 6 luni de viață, copiii nu au nevoie de niciun alt lichid în afară de lapte.

„Nu e laptele bun, de asta nu ia în greutate!“

Laptele matern este produs de glanda mamară sub acțiunea unor hormoni din creier, hormoni al căror rol este de a controla cantitatea de lapte corespunzătoare vârstei bebelușului, momentului alăptării (zi/ noapte) și etapelor alăptării. Colostrul este primul lapte secretat de glanda mamară, imediat după momentul nașterii. Gros, galben, mai dens, mai hrănitor față de laptele ulterior (de tranziție sau matur), mai proteic și cu un raport proteine-lipide diferit, colostrul are calități deosebite pentru că este produs sub impulsul hormonilor materni ce guvernează acel moment de după naștere, când consumul de energie și necesarul de energie sunt extrem de mari. Este singura dată din viața lui când bebe trece printr-o astfel de schimbare! Tot sub impulsul hormonilor din creier, glanda mamară secretă lapte diferit pentru diferite momente ale zilei, deoarece și bagajul hormonal al mamei se schimbă de-a lungul zilei. Există o diferență și în timpul etapelor suptului: dacă am pune în păhăruțe colostrul, laptele de dimineață, de prânz sau trei noaptea, din prima etapă de supt, de la mijloc ei sau final, vom vedea că nici unul din aceste păhăruțe nu seamănă. În cazul în care bebe nu ia în greutate alăptat fiind, multe mame cad în capcana „nu e laptele bun“. Nu există „nu e laptele bun“, există însă nu e lapte suficient. Nu se recomandă întreruperea alăptării! Bebe poate fi ajutat cu o formulă adecvată vârstei lui. Laptele matern e transparent doar la început, când glanda secretă un lapte mai bogat în apă, însă cu cât bebe suge mai mult, cu atât laptele își schimbă compoziția.

Comments

comments