Sudamina (iritaţia de căldură): cum apare şi ce e de făcut

Este binecunoscut faptul că sugarii şi în special nou-născuții au pielea extrem de sensibilă, iar iritaţiile care apar adesea la nivelul tegumentelor îi îngrijorează pe părinţi. În mod particular în anotimpul cald, dar şi iarna când copiii sunt supraîmbrăcați, tegumentul suferă şi pot apărea erupţii cutanate cu aspecte diferite. O problemă frecventă ce poate afecta tegumentul sugarilor (dar şi al altor categorii de vârstă) este iritaţia produsă de temperaturile şi umiditatea crescute cunoscută sub denumirea de Sudamina (Miliaria Rubra, Heat rash).

Cum recunoaştem sudamina şi de ce apare?

Sudamina apare secundar blocării ductelor glandelor sudoripare. În special la nou născut, la nivelul structurii tegumentului, glandele sudoripare sunt imature. Produsul de secreţie al acestor glande exocrine (transpiraţia) nu poate fi eliminat corect şi se acumulează blocând canalele (ductele) prin care ar trebui să se excrete şi, uneori, aceste ducte se „rup“ permiţând acumularea sudorii în diferite structuri ale dermului. Fenomenul acesta este facilitat de temperatură şi umiditatea ridicate precum şi de îmbrăcămintea ocluzivă (supraîmbrăcarea, haine prea strâmte, materiale sintetice), care vor provoca secreţie sudorală în exces şi, secundar, exacerbarea procesului descris anterior. Secreţia sudorală, în loc să se evapore, se va acumula sub epiderm determinând apariţia inflamaţiei şi erupţiei sudaminiforme.

Aspectul este al unei iritații – erupţie micropapuloeritematoasă, localizată în special la nivelul gâtului, umerilor, axile şi zone de flexie şi a toracelui anterior, însă poate afecta şi tegumentul feței, dar şi al extremităților.
În funcţie de modul de producere, se poate discuta de 3 forme de miliarie.Forma cunoscută ca Sudamina este Miliaria rubra și afectează până la 40% din nou-născuți.

Forme de miliaria:
– Miliaria crystallina: este întâlnită în special în primele 2 săptămâni de viaţă şi se caracterizează prin apariţia la nivelul tegumentelor a unor vezicule ce conţin un lichid transparent. Rash-ul este nedureros, nepruriginos, este autolimitat şi este produs prin obstrucţia ductelor sudoripare şi acumularea transpiraţiei excesive la nivelul stratului superficial al tegumentului (strat cornos);
– Miliaria rubra afectează în general copiii în prima lună de viaţă, dar poate apărea şi la alte categorii de vârstă în condiţii de temperatură ambietală sau umiditate crescute sau în contextul unor afecţiuni febrile. Este caracterizată prin apariţia de papule eritematoase, pruriginoase care uneori capătă aspect de pustule. Are la bază acumularea secreţiei sudorale excesive la nivelul epidermului. În general, evoluţia este bună, însă există riscul suprainfectării bacteriene şi în special cu bacterii rezidente ale tegumentului (Staphylococcus epidermidis sau aureus);
– Miliaria profundă este mai puţin frecventă la copii. Aspectul este caracterizat de apariţia de papule eritematoase ce se aseamănă cu „pielea de găină“, dar inflamată, roşie, şi absenţa secreției sudorale în regiunea afectată.

Cum tratăm sudamina?

În general, boala este autolimitată şi asimptomatică.

Prevenţia apariţiei sudaminei este reprezentată de:
– controlul temperaturii şi al umidităţii;
– abordarea corectă a bolilor ce determină apariția febrei (copilul bolnav face baie în mod normal ca şi copilul sănătos, febra nu este un motiv pentru a nu igieniza corect tegumentele, dimpotrivă, în cazul apariţiei croşetelor febrile, indiferent de afecţiunea de bază, măsurile fizice de tipul duşuri frecvente călduţe sunt extrem de benefice);
– utilizarea de ţesături ce permit pielii să respire; se vor evita materialele sintetice, hainele ocluzive. Se preferă ţesături uşoare, cât mai naturale (bumbac), de culoare deschisă, largi.
În cazul în care erupţia este intensă, pruriginoasă, producând disconfort sau în cazul în care există semne de suprainfecţie (apariţia de pustule – vezicule cu lichid purulent) se are în vedere în special tratamentul topic. Se va acorda atenţie deosebită vârstei copilului deoarece, în cazul nou-născuților, aplicaţia de topice cutanate este limitată în condiţiile sensibilităţii crescute a tegumentelor. Se pot aplica soluţii ce conţin calamină sau mentol pentru ameliorarea disconfortului, folosirea de soluţii de spălare speciale, dermatocosmetice dedicate pielii iritate a nou-născutului. În cazul persistenței sau apariţiei semnelor de suprainfecţie, se recomandă consult medical atât la medicul de familie/ pediatru, cât şi evaluare dermatologică.

Comments

comments