Terapii complementare în sarcină

sarcina

Până la trei sferturi dintre femeile însărcinate suferă de dureri de spate, într-un stadiu sau altul al sarcinii. Din fericire doar o treime dintre acestea vor fi afectate grav. Durerile de spate în timpul sarcinii apar, în principal, din două motive. În pregătirea naşterii, hormonii îţi relaxează articulaţiile mai mult decât de obicei, iar acest lucru, împreună cu abdomenul mărit, schimbă centrul de greutate al corpului şi te dezechilibrează.
Crampele în picioare sunt un alt inconvenient pe care îl întâmpină o gravidă. Acestea se produc mai des şi sunt mai dureroase pe măsură ce sarcina avansează, iar deseori se agravează când te culci – potrivit uneia dintre teorii, crampele sunt provocate de nivelurile scăzute de magneziu sau de calciu. Oboseala şi acumularea de fluide, la sfârşitul zilei, ar fi factori favorizanţi. Unii medici cred despre crampele de picioare că sunt asociate cu o încetinire a circulaţiei, care se agravează când stai jos.
Scaunele greu de eliminat pot fi rezultatul nivelurilor ridicate de progesteron, care relaxează intestinele, ceea ce înseamnă că reziduurile trec mai lent prin sistemul digestiv. În acelaşi timp, uterul în creştere presează intestinul. Suplimentele de fier pot agrava problema.
Nu există sarcină uşoară, în sensul în care să te simţi ca atunci când nu erai însărcinată. Drept urmare problemele de mai sus nu te vor ocoli, dar este bine să ştii că poţi întotdeauna să apelzi la medicina alternativă atât pentru a te relaxa cât şi pentru a atenua neplăcerile sarcinii. Deşi, în general, aceste practici sunt sigure, este bine să apelezi la un practician autorizat şi verificat, înainte de a începe orice tratament.
Edemele sunt asociate cu creşterea normală a volumului fluidelor din corp în timpul sarcinii şi trei din patru femei vor avea astfel de neplăceri. De obicei, edemele apar la picioare şi la genunchi, la mâini şi la degetele mâinilor. Sunt mai vizibile seara sau după ce ai stat mult timp la căldură.

Edemele pot fi un semn de preeclampsie, aşa că ar trebui să menţionezi problema la controalele prenatale.
Plante medicinale – Ceaiurile de fructe sau de mentă sunt alternative sănătoase la cofeină în timpul sarcinii, iar o felie de ghimbir în apă clocotită poate atenua greţurile matinale. Ceaiurile şi alte preparate din plante medicinale trebuie luate cu precauţie, întrucât plantele pot fi foarte puternice şi, uneori, chiar toxice. Cere părerea medicului înainte de a lua orice preparat din plante medicinale şi roagă un specialist să îţi recomande o marcă anume, întrucât calitatea plantelor poate varia.
Reflexologie – Această terapie porneşte de la premisa că orice puncte din talpă şi palmă corespund unor părţi anume ale corpului. Poate ajuta la atenuarea unor neplăceri ale sarcinii, inclusiv durerile de spate şi problemele circulatorii, şi este folosită, de asemenea, în timpul travaliului pentru a atenua durerea provocată de contracţii. Presiunea prea mare ar trebui evitată în zona încheieturilor, zonă care corespunde uterului şi ovarelor, întrucât ar putea provoca naştere prematură. Unii reflexologi recomandă să se evite această tehnică în primele luni de sarcină, dacă femeia a pierdut sarcini în trecut.
Aromaterapie – Uleiurile esenţiale extrase din plante sunt adesea aplicate prin masaj în aromaterapie. Această tehnică poate fi extrem de eficientă în combaterea stresului şi pentru relaxare. Unele uleiuri esenţiale pot însă să fie atât de nocive încât unii specialişti recomandă să nu fie folosite în timpul sarcinii. Cel mai sigur este să consulţi un practician autorizat.
Acupunctura – Această veche practică orientală, care s-a dezvoltat mai cu seamă în China, este, de obicei, cât se poate de sigură în timpul sarcinii, cu condiţia să fie aplicată de un specialist calificat. Poate fi utilă în special pentru atenuarea greţurilor matinale sau a durerilor de spate. Trebuie luate măsuri de precauţie speciale întrucât anumite puncte de acupunctură pot stimula contracţiile uterine.

Sursă: Sarcina şi Naşterea, Dr. Anne Deans, Editura Litera

 

Terapia homeopatiei poate fi eficientă în combaterea unor neplăceri minore ale sarcinii, cum ar fi arsurile, greaţa şi voma, unele femei constatând că le ajută în timpul travaliului. Este puţin probabil ca remediile homeopatice să provoace efecte secundare atât mamei, cât şi copilului, întrucât se foloseşte o cantitate infimă din ingredientul activ, preparat în mod special pentru acest lucru. În timpul sarcinii, ar trebui să ceri, totuşi, părerea unui specialist în homeopatie întrucât găsirea celui mai potrivit remediu poate fi destul de dificilă.